В начало

Індія купує більше американської нафти, оскільки санкції стримують імпорт з росії

Індійські нафтопереробні підприємства збираються отримати найбільше американської сирої нафти майже за рік після того, як посилення санкцій США обмежило торгівлю з росією й змусило переробників шукати постачання в інших місцях, повідомляє Bloomberg.

Державні Bharat Petroleum Corp. і Indian Oil Corp., а також провідна приватна нафтопереробна компанія Reliance Industries Ltd. придбали цього місяця близько 7 млн барелів американської сирої нафти з постачанням у квітні, повідомили трейдери на умовах анонімності. За даними Kpler, це буде найбільший місячний обсяг з травня минулого року.

Потоки російської сирої нафти в Індію зросли після повномасштабного вторгнення росії в Україну, і виробник ОПЕК+ все ще залишається найбільшим постачальником для південноазійської країни, але посилення санкцій США призвело до зупинки вантажів, а знижки зменшилися. Індія нещодавно також збільшила закупівлі з Саудівської Аравії.

Bharat Petroleum, Indian Oil і Reliance Industries не відразу відповіли на електронні листи з проханням про коментарі.

Більшість американської сирої нафти, закупленої цього місяця, була West Texas Intermediate Midland, і, зі слів трейдерів, вартість постачання дорожча, ніж барелі з Близького Сходу. російська нафта Sokol, яку можна порівняти з WTI Midland, найбільше постраждала від збоїв.

WTI Midland може виробляти більше бензину й дизельного пального — видів палива, споживання яких, як очікується, зросте в найближчі місяці через рух людей на місцеві вибори, зростання виробництва електроенергії й збирання врожаю, заявили представники індійського нафтопереробного заводу (НПЗ) на умовах анонімності через делікатність питання.

«Враховуючи проблеми, з якими стикаються при імпорті Sokol, не дивно, що індійські НПЗ звертаються до американської WTI Midland як до легкої альтернативи», — сказав Ділан Сім, аналітик промислового консультанта FGE. Зі слів Сіма, на американську сиру нафту припадало 10% імпорту Індії 2021 року, але за останні два роки ця частка впала до 4%, оскільки росія збільшила свою частку на ринку.

Інші сорти російської сирої нафти, включаючи Urals із західних портів країни, також постраждали від жорсткішого застосування санкцій. Два танкери, що перевозять сорт, простоюють біля узбережжя Індії вже кілька тижнів.

За даними Kpler, зібраними Bloomberg, минулого місяця Індія імпортувала російську сиру нафту на рівні близько 40 млн барелів, або майже 30% від загального обсягу закупівель нафти й конденсату в країні. За 2023 рік частка росії на ринку Індії становила в середньому 39%.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти