В начало

НАЗК внесло у список спонсорів війни три найбільші китайські нафтогазові компанії

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло до переліку міжнародних спонсорів війни три найбільші китайські нафтогазові компанії – China National Offshore Oil Corporation (CNOOC Group), China Petrochemical Corporation (Sinopec Group) і China National Petroleum Corporation (CNPC). Про це повідомляє «Бізнес.Цензор».

Як зазначається у повідомленні НАЗК, три найбільші китайські нафтогазові компанії продовжують реалізовувати спільні проєкти з рф й фінансувати стратегічну галузь росії через сплату своїх значних податків.

CNOOC Group – третя за величиною національна нафтова компанія Китаю після CNPC і Sinopec, найбільший морський видобувач нафти й газу в КНР.

Дочірня компанія CNOOC Limited, як і інша китайська компанія CNPC, мають по 10% акцій у проєкті «Арктик СПГ-2», що розташований на півострові Гидан в Арктичному регіоні рф. Капітальні вкладення для запуску проєкту «Арктик СПГ-2» на повну потужність оцінюються у $21,3 млрд.

Від початку повномасштабного вторгнення компанія продовжувала активно нарощувати співпрацю з росією. У липні 2023 року було добудовано й спущено на воду першу лінію скраплення природного газу (СПГ) на плавучій основі гравітаційного типу, так званий «плавучий завод» проєкту «Арктик СПГ-2». Участь у його відкритті брав особисто президент рф владімір путін.

Реалізація цього проєкту може збільшити частку росії на світовому ринку скрапленого природного газу до 15%, наразі її частка складає близько 8%.

Sinopec Group – друга за величиною державна компанія Китаю, яка займається видобутком викопного палива й спеціалізується на переробці сирої нафти.

Ще наприкінці березня 2022 року представник Sinopec заявив, що китайська державна енергетична компанія продовжуватиме купувати сиру нафту й газ у росії, навіть якщо західні демократії посилять санкції у відповідь на вторгнення росії в Україну.

Корпорація володіє 10% акцій ПАТ «сибур холдинг", при цьому за перше півріччя 2023 року російським холдингом було сплачено податків до бюджету росії на суму 33 млрд руб. ($347 млн).

Sinopec через підконтрольну «Соіхл Гонконг Холдинг Лимитед» також володіє часткою 40% у ТОВ «амурскій газохімічєскій комплекс». Торік цим підприємством було сплачено податків на суму 2,1 млрд руб. ($30 млн) у бюджет рф.

China National Petroleum Corporation – найбільша китайська національна нафтогазова корпорація й одна з найбільших світових енергетичних компаній з видобутку нафти й газу.

Прибуток корпорації 2022 року зріс більш ніж удвічі, збільшившись до $21 млрд на тлі глобального скорочення постачань нафти, частково через війну в Україні.

China National Petroleum Corporation має значну інтеграцію з найбільшими компаніями росії у сфері нафтогазової галузі, а також російським урядом.  держави-терориста. Серед основних спільних проєктів – ВАТ «Ямал СПГ» (спільний проєкт з підсанкційною компанією ПАТ «новатек», у якому CNPC володіє 20% акцій); проєкт «Арктик СПГ-2» (спільний проєкт з підсанкційною компанією ПАТ «новатек», у якому CNPC володіє часткою 10%); газопровід «сила Сибіру» (CNPC і підсанкційне АТ «газпром» є операторами зазначеного газопроводу); нафтопровід «Сковородино-Мохе-Дацин» тощо.

Володіючи часткою компаній у РФ, CNCP сплачує значні податки до бюджету агресора, що дає змогу продовжувати цю війну. Так, сума податку на прибуток «ямал СПГ» 2022 року становила близько 80 млрд руб. ($1,14 млрд).

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти