В начало

Нарешті: Кабмін планує тотальне ембарго на пальне російського походження

Кабінет міністрів планує віднести нафту і нафтопродукти, що походять з російської федерації, до переліку товарів, заборонених до ввезення на митну територію України. Про це свідчить проєкт змін до постанови №1147 від 30 грудня 2015 р., який enkorr надало джерело в уряді. 

Зокрема заборона діятиме до кінця 2023 року і стосуватиметься таких видів палива: 

  • (КЗЕД) 270900 нафта й нафтопродукти, одержані з бітумінозних порід (мінералів), сирі;
  • 2710 нафта і нафтопродукти, одержані з бітумінозних порід (мінералів), крім сирих; продукти, в іншому місці не зазначені, з вмістом 70 мас.% або більше нафти чи нафтопродуктів, одержаних з бітумінозних порід (мінералів), причому ці нафтопродукти є основними складовими частинами продуктів; відпрацьовані нафтопродукти;
  • нафта й нафтопродукти, одержані з бітумінозних порід (мінералів), крім сирих, і продукти, в іншому місці не зазначені, з вмістом 70 мас.% або більше нафти чи нафтопродуктів, одержаних з бітумінозних порід (мінералів),причому ці нафтопродукти є основними складовими частинами продуктів, за винятком тих, що містять біодизель, і відпрацьовані нафтопродукти;
  • 2711 гази нафтові й інші вуглеводні в газоподібному стані;
  • 3824999220 паливо моторне альтернативне, в іншому місці не зазначене;
  • 382600 біодизель та його суміші, що не містять або містять менш як 70 мас.% нафти або нафтопродуктів, одержаних з бітумінозних порід.

Наразі невідомо, коли уряд схвалить документ. Проте згідно з проєктом постанова набере чинності через 10 днів з дня її опублікування.

Нагадаємо, обсяги російського скрапленого газу і дизпального, що потрапляють з країн ЄС в Україну без документів про походження або з сумнівними документами, виросли до критичних масштабів.

Раніше одним із засобів протистояння цьому в Консалтинговій групі «А-95» називали внесення кодів нафтопродуктів у постанову уряду №1147 від 30 грудня 2015 р.. Обов’язковим кроком, на погляд експертів, має стати впровадження загороджувального мита на пальне невизначеного походження, обсяг якого ліквідував би цінову перевагу російського ресурсу.

Також, вважають аналітики, додаткового контролю потребує сертифікація пального. Зокрема необхідно налагодити безперервну співпрацю з емітентами сертифікатів про походження у країнах-постачальниках пального на визначення автентичності й кількості виданих сертифікатів.

Як повідомляв enkorr, Нафтогазова асоціація України (НАУ) закликала прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля заборонити імпорт нафтопродуктів російського походження й запровадити кримінальну відповідальність для посадовців, які сприяли або допустили ввезення на митну територію України російського пального.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти