В начало

Наківські АЗС засвідчили високу конкуренцію на ринку пального — експерт

Цінова політика на станціях нещодавно відкритої державної мережі U.GO свідчить про здорову конкуренцію на ринку пального. Таку думку в своїй авторській колонці «Як НАК вийшов на паливний ринок та чому не трапилось дива?»  для «Бізнес.Цензор» висловив директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

«Насправді не здивувала національна компанія (U.GO) ані цінами, ані якістю. Бензин А-95 виявився стандарту Євро-3 (на заправках це написано дрібним шрифтом, а у прес-релізах цю деталь взагалі чомусь забули)», — каже експерт.

На перший погляд, з його слів, ціни на бензин НАК поставив ближче до мінімальних на ринку, але потрібно зважати на те, що найдешевший бензин 95 (48 грн/л) виявився й не зовсім тієї якості, тому дисконт більш ніж виправданий (середня ціна на ринку 50 грн/л).

На гривню дорожче запропонована «фірмова» марка стандарту Євро-5, але ціна 49 грн вже багато де є в Києві, а ціну на дизпальне в день відкриття мережі було встановлено держкомпанією на середньоринковому рівні 53 грн/л.

«Як уже можна зрозуміти, черг (на АЗС) не спостерігається. Щоправда, через падіння попиту їх зараз немає ніде», — пише автор, зазначивши, що споживання пального скоротилося на 40%.

«Хоча дехто, зокрема й урядовці, очікував дива і контрастної «цінової» картини. Мовляв, зараз ми побачимо, як можна і треба торгувати! Зараз покажемо «кузькіну мать» нафтотрейдерам-монополістам!» — йдеться в колонці експерта.

На його погляд, історія виходу «Нафтогазу» на роздрібний ринок нафтопродуктів говорить про те, що цей ринок дуже конкурентний.

«Чи потрібен на ньому державний гравець? А чому ні? Єдине, не треба від нього чекати дива, якщо у нього немає контракту на російську нафту або пальне з 30%-им, а краще 50%-им дисконтом до ринку. Як, наприклад, в угорського президента Орбана», — резюмує він.

Нагадаємо, у вересні «Нафтогаз України» відкрив перші заправні станції під власною маркою U.GO на базі конфіскованих АЗС групи «Глуско». На першому етапі запустили біля 30 АЗС в Київській області, всього у розпорядженні НАК трохи більше 50. Решту станцій здано в оренду минулого року декільком гравцям (OKKO, WOG, KLO тощо).

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти