В начало

НАК активізує перемовини з MOL про постачання пального

НАК «Нафтогаз України» хоче активізувати перемовини про постачання нафтопродуктів нафтопродуктопроводом із найбільшою нафтогазовою компанією Угорщини — MOL. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

«Перемовини з угорською MOL «Укртранснафта» розпочала ще на початку травня й домовилась про транспортування 35 тис. т дизпального щомісяця», — пише експерт.

Але це, з його слів, мають бути не угорські ресурси, а постачання українських трейдерів, які отримали змогу привозити пальне з дальніх європейських рубежів, зливати їх в Угорщині з подальшим транспортуванням в Україну. MOL у свою чергу заявив, що власних ресурсів не має, але пообіцяв постачати 5 000 т (1,5% від наших мінімальних потреб).

Куюн зазначає, що фахівці оцінюють потенціал цього напрямку у 200 тис. т нафтопродуктів, при тому, що є технічна змога поступового прокачування як дизпального, так і бензину.

Саме з бажанням підсилити ефективність цих перемовин експерт пов’язує ротацію керівництва «Укртранснафти», в управлінні якої зараз перебуває нафтопродуктопровід.

«У країні паливна криза, ринок мобілізовано на пошук нафтопродуктів. Подейкують, що однією з умов нещодавнього продовження контракту Кабміну з Вітренком була саме активна участь НАКу у постачанні пального. Незадовго до цього в НАКу з’явився Володимир Бичков, який очолив трейдинг», — зазначає експерт.

Він прогнозує складні перемовини з угорцями, адже вони фактично блокують ембарго на імпорт російської нафти, яке зараз просуває Євросоюз. Проте, на думку Куюна, в України є сильна аргументація, оскільки російську нафту НПЗ MOL отримують через Україну нафтопроводом «Дружба».

Нагадаємо, вчора, 23 травня, Кабмін звільнив голову «Укртранснафти» Миколу Гавриленка й призначив на цю посаду Володимира Цепенди – начальника управління закупівель «Укртрансгазу».

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти