В начало

Нафтокомпанії рф скоротили переробку до мінімуму за рік

Добова нафтопереробка в росії за 24 дні травня знизилася на 6,4% щодо аналогічного періоду минулого місяця, до 715,3 тис. тонн, це мінімальне значення за 2023 рік. Про це пише «Комерсант» із посиланням на знайомі зі статистикою джерела.

Нафтокомпанії скоротили переробку в травні у зв'язку з піком планових ремонтів на НПЗ, і передбачається, що наступного місяця вони нарощуватимуть виробництво. У річному вираженні переробка зросла приблизно на 2%, оскільки торік у травні видобуток нафти й експорт нафтопродуктів із росії постраждали від різкого провалу.

Зниження нафтопереробки збіглося з намірами мінфіну скоротити вдвічі демпферні виплати НПЗ за постачання бензину і дизпального на внутрішній ринок. Ці чинники, а також сезонне збільшення попиту на паливо призвели до різкого зростання біржових цін.

Джерела видання в галузі розповіли, що виробники очікують на зниження маржі нафтопереробки через скорочення демпфера, що створить передумови для здорожчання пального на АЗС. Крім того, вони очікують на збільшення нафтокомпаніями експорту нафти через погіршення рентабельності нафтопереробки. Ще один співрозмовник газети на паливному ринку побоюється, що після проходження ремонтів нафтовики різко збільшуватимуть експорт дизпального.

Раніше стало відомо, що Європейському Союзу (ЄС) вдається замінити постачання дизельного палива з росії, яка була головним постачальником для блоку до введення у лютому заборони на морський імпорт. Наразі різко зросли постачання з інших країн.

Наприкінці квітня стало відомо, що прибуток нафтопереробних заводів у світі впав через дешеву нафту з росії. Як писало агентство Reuters, очікувалося, що після запровадження західних санкцій на російську нафту й нафтопродукти їх постачання скоротяться.

Однак росія зберігає експорт нафти зі знижкою до Китаю й Індії на високому рівні, що дозволило їхнім НПЗ вийти на рекордні обсяги виробництва у березні. Різке збільшення постачання з цих двох країн зробило нафтопереробку по всьому світу менш прибутковою.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти