В начало

Нафта дорожчає і може завершити тиждень максимальним зростанням із березня

Ціни на нафту прискорили зростання у п'ятницю вдень і можуть завершити тиждень максимальним підйомом із березня після того, як ОПЕК+ оголосила про скорочення видобутку.

Вартість грудневих ф'ючерсів на сорт Brent на лондонській біржі ICE Futures на 14:40 за київським часом у п'ятницю становить $95,35 за барель, що на $0,93 (0,98%) вище за ціну на закриття попередньої сесії.

Ціна ф'ючерсів на нафту WTI на листопад на електронних торгах Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) піднялася на цей час на $0,91 (1,03%), до $89,36 за барель.

Обидва сорти можуть завершити тиждень підйомом на понад 11%: Brent за останніх п'ять торгових сесій здорожчала на 11,3%, WTI – на 12%.

Котирування зростають із понеділка спочатку на очікуваннях рішення ОПЕК+, а потім на самому рішенні. Міністри країн коаліції в середу схвалили скорочення квоти на видобуток нафти у листопаді на 2 млн б/д щодо вересня. Це максимальне зниження від початку пандемії коронавірусу.

Однак реальне скорочення виробництва виявиться меншим за заявлене – на 1-1,1 млн б/д, заявив міністр нафти Саудівської Аравії, пояснивши, що в деяких країнах альянсу реальний видобуток за фактом нижчий за квоту.

Водночас подальше скорочення видобутку може прискорити прийняття стелі цін для російської нафти західними країнами, вважають аналітики. рф попередила, що не продаватиме енергоресурсу країнам, які долучилися до цієї ініціативи, що загрожує потенційним браком пропозиції й підштовхує котирування вгору, пише Trading Economics.

Ціни на нафту можуть легко повернутися до рівня вище $100 за барель наступного року через зниження пропозиції і зростання попиту в Китаї, прогнозують аналітики Global X Management.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти