В начало

Нафта активно дорожчає після прогнозу попиту на пальне від ОПЕК

Ціни на нафту демонструють значне зростання увечері у вівторок завдяки позитивному прогнозу попиту на паливо від ОПЕК.

Березневі ф'ючерси на сорт Brent на лондонській біржі ICE Futures здорожчали на $1,99 (2,36%) – до $86,45 за барель. Востаннє котирування Brent завершували торги вище за $86 за барель торік 1 грудня, свідчить графік MarketWatch.

Котирування лютневих ф'ючерсів на WTI на Нью-Йоркській товарній біржі (NYMEX) на цей час підвищилися на $1,12 (1,4%) – до $80,98 за барель.

ОПЕК покращила оцінку світового попиту на нафту у першому кварталі 2023 року на 160 тис. барелів на добу (б/д) порівняно з попереднім прогнозом – до 101,04 млн б/д, свідчить щомісячний звіт картелю.

«Незначні коригування у бік підвищення було внесено у зв'язку з очікуваним покращенням показників економіки Китаю на тлі її повторного виходу з обмежень, пов'язаних із COVID-19, тоді як в інших регіонах очікується невелике зниження через економічні проблеми, які, ймовірно, вплинуть на попит на нафту», – йдеться у звіті.

Тим часом прогнози на 2022 і 2023 роки залишені незмінними, на рівні 99,55 млн б/д і 101,77 млн б/д відповідно.

У вівторок стало відомо, що економіка Китаю у четвертому кварталі 2022 року збільшилась на 2,9% порівняно з аналогічним періодом торік. Таким чином, темпи зростання суттєво сповільнилися порівняно з 3,9% у третьому кварталі, але виявилися значно вищими за консенсус-прогноз, що становив 1,8%.

«Ми зберігаємо конструктивний настрій і бачимо асиметричні підвищувальні ризики для нафтового комплексу цього року, – зазначив стратег RBC Capital Markets Майкл Тран. – Багато в чому наші очікування стосуються другого півріччя, і прискорення темпів зростання економіки Китаю є ключовим чинником, що підкріплює такі очікування».

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти