В начало

На військову базу США «Норфолк» прибув танкер з новоросійська (оновлено)

Танкер AVENCA (ІМО 9410002) німецької компанії компанії Chemikalien Seetransport GmbH (СST) доставив 50 тис. тонн російських нафтопродуктів на базу ВМФ США «Норфолк» прямим рейсом з новоросійська.

Про це у своєму Facebook повідомив Андрій Клименко, представник моніторингової групи «Інститут Чорноморських стратегічних досліджень» і видання BlackSeaNews.

«07.12.2023 о 02:40 танкер AVENCA, ІМО 9410002, привіз 50 тис. тонн російських нафтопродуктів прямим рейсом з... звідки б ви думали... з новоросійська. А головний гумор — куди? А ось сюди — на Військово-морську базу «Норфол» (англ. Naval Station Norfolk) — головну військово-морську базу Військово-морських сил США на східному узбережжі країни, яку розташовано в південно-східній частині бухти Гемптон-Роудс на виході з Чесапікської затоки до Атлантичного океану», — написав Клименко. 

Пізніше Клименко написав ще один пост, у якому зазначив, що кілька провідних українських фахівців морського бізнесу, а також джерел з контактами у США повідомили, що на борту могли бути не нафтопродукти.

«З'явилася інформація, що на борту танкера за документами міг бути розчин UAN (карбамідо-аміачної суміші), тобто мінерального добрива, на які формально санкції не поширюються. Ми продовжуємо роботу з уточнення вантажу. Тим більше, що новоросійський порт ніколи не був спеціалізованим на експорті рідких добрив танкерами (це була спеціалізація балтійських портів). У новоросійську лише планують побудувати такий термінал», — зазначив він.

База «Норфолк» забезпечує розташування головних сил Командування сил флоту, колишнього Атлантичного флоту, й об'єднує з'єднання і підрозділи військово-морського флоту, корпусу морської піхоти і військово-морської авіації 2-го, 4-го і 6-го оперативних флотів ВМС США, які мають зони оперативної відповідальності в акваторіях Атлантики, Середземного моря та в Індійському океані.

«Це найбільша військово-морська база у світі й найбільша інсталяція ВМС США, де розміщується 75 бойових кораблів, є 14 пірсів і причалів, а також 134 літаки, 11 авіаційних ангарів», — написав він.

Нагадаємо, що заборона на імпорт до Євросоюзу нафтопродуктів із росії, зокрема бензину, дизелю, гасу, нафти й мазуту, набула чинності 5 лютого 2023 року.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти