В начало

На TotalEnergies поскаржилися через постачання авіапального російським військовим

Дві асоціації подали скаргу на французького енергетичного гіганта TotalEnergies за «співучасть у військових злочинах» – за нібито допомогу в забезпеченні паливом російських літаків, які бомбардували Україну. Про це повідомляє AFP із посиланням на джерело, передає «Бізнес.Цензор».

Французька коаліція Darwin Climax Coalition і українська група Razom We Stand у четвер передали справу національному антитерористичному прокурору, який розслідує звинувачення у військових злочинах.

У серпні газета Le Monde повідомила, що TotalEnergies володіла часткою в компанії, яка видобувала газовий конденсат на півночі росії. Частину конденсату перетворили на авіаційне паливо, яке використовували російські військові літаки для атак в Україні.

У скарзі TotalEnergies звинувачують у тому, що вона сприяла забезпеченню російського уряду «необхідними засобами для вчинення військових злочинів», «продовжуючи експлуатувати Термокарстове родовище».

TotalEnergies донедавна володіла 49% «тернєфтєгазу», компанії, яка видобуває газ на Термокарстовому родовищі на півночі росії. Ще 51% належав російській компанії «новатек», у якій французька компанія також володіє безпоседеньо 19,4% акцій.

Після публікації в Le Monde французький гігант заявив, що 18 липня продав свою 49%-частку в «тернєфтєгазі» компанії «новатек».

Le Monde повідомила, що родовище «Термокарстове» є джерелом конденсату природного газу, який трубопроводом спрямовується на переробний завод «новатек» у пуровському.

Потім його спрямовують залізницею для подальшої переробки в авіаційне паливо у сибірське місто омськ. Це паливо було спрямовано на російські авіабази поблизу українського кордону, повідомляє Le Monde.

Human Rights Watch і Amnesty International звинуватили ескадрильї, які там базуються, у нападах на мирних жителів, зокрема в ударі 16 березня по маріупольському театру.

TotalEnergies заперечує ці звинувачення. Там вважають, що насправді конденсати було «вивезено за кордон» і тому їх не могло бути використано російською армією як паливо для своїх літаків, які завдають ударів по українцях.

Юристи з двох асоціацій у коментарі AFP заявили, що настав час притягнути транснаціональні корпорації до відповідальності.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти