В начало

На ринках LPG Польщі й Литви – ознаки посухи

Наприкінці вересня польські й балтійські постачальники підвищили ціни на LPG для українських покупців. Скорочення залізничних відвантажень газу з росії й ремонти на заводах Orlen сприяють зростанню попиту на неросійський ресурс й штовхають ціни в середині Польщі й Литви вгору.

Вартість гуртових партій російської суміші у східних воєводствах Польщі за тиждень зросла на 20-40 зл/т і становить 2 820-2 870 зл/т ($736-749/т). Ще в середині вересня ситуація на ринку виглядала спокійною. Але наприкінці місяця через скорочення російських відвантажень і затримок оформлення партій польською митницею прикордонні термінали почали підсихати.

«Газу бракує. Великі польські імпортери почали закуповувати його на ринку, через це ціни збільшуються», — каже трейдер, який продає газ із Малашевичів. За 26 днів вересня обсяги відправлень газу з росії в Польщу становили 34,8 тис. тонн, це на 7% менше за аналогічний період серпня. Вартість залізничних партій ПБТ на білорусько-польському кордоні при цьому не змінилася протягом тижня й становила $570-598/т DAP Брест.

Брак ресурсу позначився й на українському напрямку продажів. Деякі компанії, зокрема Barter, не пропонували обсягів газу на експорт, а решта постачальників минулого тижня підвищили ціни на $10-15/т. Вартість автомобільних партій ПБТ на умовах FCA зросла з $715-740/т до $730-750/т. З урахуванням доставлення до польсько-українського кордону газ здорожчав у середньому на $8/т, до $760-784/т.

Ціни пропозиції зростають попри мляву зацікавленість з боку українських імпортерів. «Наша ціна зросла з урахуванням внутрішньої альтернативи, хоча продажі в Україну лишаються низькими», — сказав один із польських трейдерів.

На українському ринку гуртові ціни на газ продовжили зростання, оскільки дешевих серпневих залишків ресурсу дедалі меншає. На останньому аукціоні «Укрнафти» середньозважена нетто-ціна зросла на $18/т, до $781/т.

На польському ринку пропану попит продовжує зростати. Аграрії купують газ для сушіння збіжжя, яке через рясні дощі у середині вересня містить багато вологи. Ціни на російський пропан за тиждень зросли на 10 зл/т і становили 2 900-2 970 зл/т. Гуртові партії пропану у Гданську протягом тижня здорожчали з $740-765/т до $750-760/т. З урахуванням вартості доставлення у Малашевічі американський газ коштуватиме 3 050-3 090 зл/т ($796-807/т).

Ціни на ПБТ на балтійських терміналах протягом тижня зросли на $19-24/т, до $774-789/т. Українські компанії повідомили enkorr, що пропозиція від литовських трейдерів минулого тижня була обмеженою, що, найімовірніше, пов’язано з майбутнім ремонтом на Мажейкяйському НПЗ. Жодна з опитаних українських компаній від Orlen Lietuva обсягів продукту на наступний тиждень не отримала. «Orlen уже почав скорочувати виробництво газу, тому не узгодив обсяги», — повідомив один з постійних клієнтів компанії. Ремонт на Мажейкяйському НПЗ стартує 7 жовтня, але, судячи з усього, завод уже розпочав підготовчі роботи.

Залізничні партії ПБТ на польсько-українському кордоні за тиждень здорожчали на $10-15/т, до $790-825/т. Трейдери підвищують ціни на вагони з огляду на зростання попиту на внутрішньому ринку Польщі. Через дорожнечу залізничного ресурсу й слабкі продажі більшість українських компаній воліє купувати автомобільні партії. «Газ у вагонах виходить дуже дорогим. За такими цінами він ніде в Україні не рахується», – кажуть вони.

У вересні залізничні постачання газу в Україну впали найбільше, за три тижні компанії розмитнили лише 3,2 тис. тонн продукту, це в 6,4 раза менше порівняно з серпнем.

На півдні ціни на скраплений газ минулого тижня рухалися врізнобіч. Автомобільні партії ПБТ у Галаці здешевшали на $15-25/т, до $725-735/т. На цінах продукту позначилися слабкі продажі газу в Україну й невчасне надходження вантажу через несприятливі погодні умови на Сулині. «Нам довелося розвантажити корабель й влаштувати акцію», — розповіли в компанії Bulmarket. У Мангалії ціни на суміш не зазнали змін і становили $720/т. На українському березі Дунаю автомобільні партії ПБТ здорожчали у середньому на 500 грн/т, до 52 500-53 000 грн/т слідом за аукціонами.

Зі слів опитаних трейдерів, жовтнева ціна Sonatrach на пропан зменшиться на $20-35/т, до $555-570/т. Бутан може здорожчати приблизно на $10/т, до $575/т. Утім, можливе жовтневе зниження цін частково нівелюється зростанням премій на спотові морські партії газу, вважають учасники ринку.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти