В начало

Імпорт саудівської нафти Китаєм у ІІІ кварталі залишатиметься низьким

Імпорт сирої нафти в Китай із Саудівської Аравії, яка є найбільшим експортером, залишатиметься низьким протягом третього кварталу, кажуть аналітики, після того, як її митниця повідомила, що вхідні постачання з королівства в липні впали до мінімуму за 13 місяців. Про це повідомляє Reuters.

Імпорт китайської сирої нафти як з росії, так і з Саудівської Аравії впав через скорочення видобутку, до якого вдалися члени Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) та її союзники, група, відома як ОПЕК+. Крім того, Саудівська Аравія зголосилася скоротити видобуток ще на 1 млн барелів на день (б/д) з липня по вересень.

Імпорт із Саудівської Аравії в липні склав 5,65 млн метричних тонн, або 1,33 млн б/д, це найнижчий показник із червня 2022 року, показали митні дані Китаю в неділю. Імпорт Саудівської Аравії в липні знизився на 31% порівняно з червнем і на 14% менше, ніж роком раніше.

«Ми очікуємо, що китайський імпорт саудівської нафти збереже незначну тенденцію до зниження в третьому кварталі цього року», — сказав Сі Цзяруй, аналітик з питань сирої нафти китайської консультаційної компанії JLC.

Імпорт нафти з росії, яка є членом ОПЕК+ і найбільшим постачальником Китаю цього року, впав приблизно на 26% порівняно з попереднім місяцем у липні до 1,9 млн б/д, оскільки знижки, запроваджені санкціями, на сиру нафту сорту ESPO неухильно знижуються зростанням внутрішнього попиту в Індії й росії.

Аналітична компанія Vortexa прогнозує навантаження саудівської сирої нафти для Китаю в серпні на рівні 1,6-1,7 млн б/д. Це можна порівняти з 1,99 млн б/д у серпні 2022 року та в середньому 1,87 млн б/д у першій половині 2023 року.

Зменшення обсягів постачань ііз Саудівської Аравії й росії створило можливості для інших постачальників.

Постачання Бразилії в Китай минулого місяця зросли на 167% у річному обчисленні, до 650 тис. б/д, а китайські нафтопереробники замовили понад 1 млн б/д, щоб прибути в серпні.

Так само імпорт з Анголи зріс на 27% порівняно з попереднім місяцем, до 574 581 б/д у липні.

«Іран збільшує експорт сирої нафти й має величезну цінову перевагу... У майбутньому китайський імпорт сирої нафти може бути більш схильним до іранської сирої нафти, таким чином розділяючи частку імпортованої Саудівською Аравією сирої нафти», — сказав Сі з JLC.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти