В начало

Імпорт російської нафти в Індію у квітні зріс до максимуму за 9 місяців

Імпорт російської нафти в Індію зріс у квітні до дев’ятимісячного максимуму після того, як відновилися постачання несанкційними танкерами, які експлуатує найбільша російська судноплавна компанія «совкомфлот», показали дані Reuters про танкери, отримані з судноплавних і торгових джерел.

Нафтопереробники в Індії ненадовго припинили імпорт російської нафти в танкерах, що належать «совкомфлоту», після того, як у лютому Вашингтон визнав кораблі компанії разом із 14 танкерами такими, що порушують санкції Заходу.

Захід запровадив санкції проти росії після того, як вона здійснила повномасштабне вторгнення в Україну 2022 року, і запровадив обмеження цін на нафту й нафтопродукти, що завантажуються в російських портах, щоб скоротити доходи москви від нафти, які фінансують війну.

Індія, третій у світі найбільший імпортер і споживач нафти, – головний клієнт російської морської нафти.

У квітні, першому місяці 2024/25 фінансового року, індійські нафтопереробники відвантажили майже 1,8 млн барелів на день (б/д) російської нафти, що приблизно на 8,2% більше, ніж попереднього місяця, збільшивши частку росії в Індії приблизно до 38% з 32%, показали оприлюднені дані.

Загалом Індія імпортувала 4,8 млн барелів нафти на добу в квітні, що на 6,5% менше, ніж попереднього місяця, й трохи вище, ніж у квітні 2023 року.

росія продовжує залишатися головним постачальником нафти в Індію, за нею йдуть Ірак і Саудівська Аравія.

Однак збільшення закупівель російської нафти вплинуло на загальні закупівлі індійськими нафтопереробниками іракської й саудівської нафти протягом місяця, знизивши частку близькосхідної нафти до 41% з 46% у березні, свідчать дані.

Зниження імпорту з Близького Сходу ще більше зменшило частку Організації країн-експортерів нафти в нафтовому кошику Індії – до 46% у квітні з 53% у березні.

Збільшення імпорту російської нафти збільшило частку нафти з країн Співдружності незалежних держав, що включає Казахстан, Азербайджан і росію, в імпорті Індії до 41% минулого місяця з 37% у березні.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти