В начало

Морські постачання нафти з росії впали до мінімуму з січня

Середній чотиритижневий експорт сирої нафти з росії впав до найнижчого рівня з січня, продовжуючи тренд, який призвів до зменшення приблизно на 570 тис. барелів на день (б/д) порівняно з останнім піком у квітні. Падіння тривало, попри невелике відновлення тижневого потоку, повідомляє Bloomberg.

Найбільше падіння, на 11% за два тижні, припало на вантажі з балтійських портів країни «приморськ і «усть-луга», де потоки впали майже на 30% від недавнього максимуму, і чорноморського термінала в новоросійську, куди вантажі скоротилися майже вдвічі. Немає доказів проведення ремонтних робіт або штормів, щоб пояснити падіння.

Зниження в основному відбулося через величезний відступ минулого тижня. Ймовірно, це пов’язано з покращенням дотримання росією цільового показника видобутку ОПЕК+ і відновленням нафтоперероблення.

Щотижня спостерігалося незначне зростання потоків. Це допомогло трохи збільшити валову вартість постачань російської нафти в період, коли ціна на російські барелі трохи знизилася.

Окремо Сполучене Королівство та європейські країни збираються схвалити план координації реагування на ризики, створені кораблями так званого тіньового флоту росії та їхніми посередниками. Країни намагаються ускладнити для росії отримання прибутку від експорту нафти, і заходи можуть включати санкції проти більшої кількості застарілих танкерів, на які москва покладається для транспортування своєї нафти в Азію.

Усі, окрім трьох із 53 нафтових танкерів, проти яких США, Велика Британія чи Європейський Союз запровадили санкції з жовтня за участь у торгівлі російською нафтою, простоювали з моменту включення. Першим завантажився SCF Primorye, який на початку червня перевів свій вантаж на Ocean Hermana на архіпелазі Ріау. За даними компанії TankerTrackers.com Inc, яка спеціалізується на виявленні таємних переміщень вантажів, нафта могла бути переміщена на третє судно. Два інших, Bratsk і Belgorod, минулого місяця зникли з автоматизованих систем стеження на південь від Індії. Один із них знову з’явився в Оманській затоці, де перевантажив свій вантаж на інший супертанкер, повідомляє компанія.

Загалом 27 танкерів завантажили 20,8 млн барелів російської сирої нафти за тиждень до 14 липня, свідчать дані стеження за рухом суден і звіти портових агентів. Це трохи більше, ніж переглянуті 19,4 млн барелів на 26 суднах минулого тижня.

Це означає, що щоденні морські потоки сирої нафти з росії за тиждень до 14 липня зросли приблизно на 200 тис. барелів і досягли 2,97 млн порівняно з переглянутою цифрою у 2,77 млн барелів попереднього тижня. Менш волатильне чотиритижневе середнє значення продовжувало падати приблизно на 180 тис. барелів на день, до 3,11 млн, що є найнижчим показником із січня.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти