В начало

Міністр енергетики США закликає американські енергокомпанії знизити ціни на пальне

Енергетичні компанії США мають знизити ціни на пальне, вважає міністр енергетики країни Дженніфер Ґранхольм, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Енергетичні компанії отримують рекордний прибуток, нафтопереробні й роздрібні торговці також повідомляють про маржу, яка набагато вища за середню, перекладаючи витрати на споживачів. Нині середня націнка між гуртовими й роздрібними показниками становить близько $1,27 порівняно зі звичайними для цієї пори року 90 центами. Така динаміка цін можлива через поточні проблеми НПЗ і нездатність компаній підтримувати достатні регіональні запаси для компенсації попиту під час простою заводів, у той час як компанії експортують бензин і дизельне пальне в рекордних обсягах», – йдеться у заяві міністра на сайті відомства.

«Настав час для американських енергетичних компаній вжити заходів щодо зниження цін для споживачів і відновити в країні запаси бензину і дизельного пального, які наразі перебувають на рівні, нижчому від середнього п'ятирічного діапазону», – зазначила вона.

«Як сказав президент країни, цим компаніям потрібно менше зосереджуватися на тому, щоб прибрати зі столу все до останнього долара, і більше на тому, щоб передати заощадження своїм клієнтам. Якщо такі компанії, як ExxonMobil, продовжують вважати, що «стимули вільного ринку залишаються найбільшими ефективним способом розв'язання проблем для галузі», їм необхідно активізуватися і показати результати для американських споживачів і американської економіки», – додала міністр.

У серпні Гренхольм закликала американські нафтокомпанії скоротити експорт нафтопродуктів і натомість поповнити сховища на північному сході країни. Цей регіон, на думку Міненерго країни, може зіткнутися з нестачею палива з огляду на його віддаленість від великих НПЗ на узбережжі Мексиканської затоки. Тоді ж вона заявила, що уряду США доведеться розглянути запровадження «додаткових федеральних вимог або екстрених заходів», якщо компанії не відгукнуться на її прохання.

Тим часом головний виконавчий директор Exxon Mobil Corp. Даррен Вудс висловився проти серпневої пропозиції адміністрації президента США Джо Байдена щодо скорочення експорту нафтопродуктів із країни. У листі до Міненерго США, який має у своєму розпорядженні The Wall Street Journal, Вудс зазначає, що нафтовій галузі не слід відмовлятися від закордонних постачань на користь нарощування запасів палива у сховищах. Скорочення обсягів експорту, з його слів, не призведе до заповнення сховищ на північному сході США – у регіоні, в який, на думку американської влади, нафтокомпанії мають збільшити постачання, однак створить надлишок палива на узбережжі Мексиканської затоки, що змусить нафтопереробні підприємства цього регіону скоротити виробництво.

Як свідчать дані щотижневої доповіді Міністерства енергетики країни, товарні запаси бензину минулого тижня знизилися на 2,42 млн барелів і склали 212,19 млн барелів. Комерційні запаси дистилятів зменшилися на 2,89 млн барелів, до 114,36 млн барелів.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти