В начало

Митники запобігли ввезенню октанопідвищуючих компонентів під виглядом розчинників

Митники запобігли неправомірному ввезенню в Україну 23 тонн підакцизного товару. Про це повідомляє прес-служба Державної митної служби України.

«Імпортер надав митну декларацію, якою задекларував вантаж «Розчинник складний органічний, на основі метанолу» загальною вагою 23 020 кг фактурною вартістю майже 20 тис. євро. Проте під час здійснення митного контролю співробітники Держмитслужби виявили ознаки невідповідності товару із заявленим у декларації», — йдеться у повідомленні.

Експертиза речовини встановила, що вантаж, який переміщується, є «Рідиною для підвищення октанового числа бензину», яка належить до категорії підакцизних товарів.

За фактом подання митному органу документів, що містять неправдиві дані, відносно субʼєкта ЗЕД буде складено протокол про порушення митних правил за ст. 485 Митного кодексу України. Сума несплачених митних платежів становить майже 325 тис. гривень.

Санкція статті передбачає накладення штрафу обсягом від 50 до 150% несплаченої суми митних платежів.

Зазначимо, імпортовані розчинники нерідко є сумішшю октанопідвищуючих компонентів, що використовуються при виробництві бензинів: МТБЕ, метанолу, толуолу, ортоксилолу, бутилового спирту і т.д.. Усі перераховані компоненти окремо оподатковуються акцизним збором за «бензиновою» ставкою €213/1000 л, тоді як розчинники належать до безакцизних. Це стало можливим після внесення у травні 2020 р. спеціальної правки у Податковий кодекс України.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстрували проєкт закону №10215 про внесення змін до Податкового кодексу щодо запровадження системи контролю за обігом нафти, газового конденсату й розчинників.

Документом пропонується віднести нафту і газовий конденсат до підакцизних товарів із нульовою ставкою акцизу, розширити перелік розчинників, які належать до підакцизних товарів, та інструменту векселів для них, а також вдосконалити систему відстеження руху пального.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти