В начало

Мажейкяйський НПЗ знизив показники після відмови від російської нафти

Єдиний у країнах Балтії нафтопереробний завод (НПЗ), розташований у литовському місті Мажейкяї й керований польським концерном Orlen, знизив показники після відмови рік тому від переробки російської нафти. Про це повідомила пресс-служба підприємства.

«Найбільший вплив на фінансові показники мали зміна структури сировини, що переробляється, з відмовою від російської нафти, зниження обсягів переробки й зменшення ціни на нафтопродукти на світовому ринку», – йдеться в повідомленні.

У першому кварталі поточного року підприємство заробило $92,1 млн чистого прибутку, що на 24% менше за аналогічний показник роком раніше. Доходи НПЗ склали $1,59 млрд і були меншими на 13%.

У першій чверті року завод працював на рівні 85% своєї потужності й переробив 2,1 млн тонн нафти.

Технологічний цикл підприємства, запущеного 1980 року, було розраховано на переробку нафти тих фракцій, які видобували в СРСР. З 2014 року керівництво Orlen розпочало диверсифікацію постачання сировини, проте 2021 року постачання з росії все ще забезпечували 57% нафти, що надійшла на переробку. Польський концерн заявив, що після закінчення діючих контрактів більше в рф нафта закуповуватися не буде. Переробку російської нафти на литовському НПЗ було припинено наприкінці квітня 2022 року.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти