В начало

Майже чверть зниження видобутку в ОПЕК+ відбулося через збої в Лівії

Приблизно чверть зниження видобутку в ОПЕК+ відбулося через збої в Лівії, що не є частиною запланованих скорочень. Про це пише Bloomberg.

Зазначається, що загальний видобуток залишається на кілька сотень тисяч барелів на день (б/д) вище за колективну межу, оскільки Ірак і Об'єднані Арабські Емірати добувають більше від своїх квот. Проте загалом ОПЕК скоротила видобуток нафти минулого місяця до рівня домовленостей.

Згідно з опитуванням агентства, видобуток в Організації країн-експортерів нафти впав на 490 тис. б/д минулого місяця – до 26,57 млн б/д. Приблизно половина скорочення припала на Ірак з Кувейтом.

«Проте реалізація групою нових заходів зі скорочення видобутку була не такою рішучою, як передбачає зміна основних показників», – зазначено у статті.

Очолювана Саудівською Аравією ОПЕК та її союзники зобов'язалися додатково обмежити видобуток у цьому кварталі — на додаток до скорочень, досягнутих торік, – оскільки зростання світового попиту на нафту сповільнюється, а конкуруючі постачання на чолі з США продовжують зростати.

Нафтові ринки залишаються нестабільними, ціни в Лондоні тримаються близько $80 за барель, навіть незважаючи на бурхливий конфлікт на Близькому Сході й напади на судноплавство у Червоному морі. Ціни нижчі, ніж коли ХАМАС розпочав свою атаку на Ізраїль 7 жовтня.

Опитування показує, що Кувейт і Алжир здійснили необхідні скорочення, зменшивши видобуток на 110 тис. і 50 тис. б/д відповідно.

Ірак досяг значного прогресу, скоротивши видобуток на 130 тис. б/д – до приблизно 4,2 млн б/д. Це все ще залишає країну, яка зазнає значного фінансового тиску, що вимагає збільшення доходів, приблизно на 200 тис. б/д вище за погоджену стелю.

Видобуток у Лівії впав на 120 тис. б/д приблизно до 1 млн на день після закриття найбільшого нафтового родовища країни через протести протягом кількох тижнів.

Реалізація нових обмежень у ширшій коаліції ОПЕК+, до якої входять такі країни, як росія й Казахстан, була неоднозначною.

У перші чотири тижні січня експорт сирої нафти з росії морським транспортом знизився приблизно на 500 тис. б/д порівняно з середнім показником за травень-червень, що перевищує зобов'язання ОПЕК+, хоча це було спричинено зимовими штормами.

Тим часом постачання в країну нафтопродуктів, на яке також поширюється обмеження ОПЕК+, зросли до максимуму за шість місяців.

Ключові країни організації провели у четвер один зі своїх регулярних онлайн-оглядів ринку й не внесли змін до своєї стратегії на цей квартал. Альянс планує ухвалити рішення про продовження заходів на другий квартал на початку березня. Ер-Ріяд заявив, що це можливо.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти