В начало

Майже 60% продажів електромобілів цього року припаде на Китай — Bloomberg

Майже 60% продажів електромобілів цього року припаде на Китай, у той час як зростання в Європі й США сповільниться, пише Bloomberg.

Уповільнення використання електромобілів потенційно має величезні наслідки для переходу до чистої енергетики. А також для багатьох фінансових установ, які зобов'язалися декарбонізувати кредити й інвестиції, що надаються ними.

Ford Motor Co., наприклад, скорочує витрати. Автовиробник відкладає випуск нових електромобілів і знижує ціни, назвавши електромобілі «головним гальмом для всієї компанії прямо зараз». Ford прогнозує збитки від електромобілів цього року обсягом 5,5 $ млрд.

Mercedes-Benz Group AG, яка планувала перейти на повністю електричні автомобілі на певних ринках до кінця десятиліття, тепер заявляє, що вироблятиме автомобілі з двигунами внутрішнього згоряння й гібридні автомобілі «далеко у 2030-х роках». Тим часом Volkswagen AG також відмовилася від свого амбітного плану з виробництва електромобілів, оскільки її бренд VW також планує продавати більше гібридів, що підключаються, у міру уповільнення продажів електромобілів.

Припинення вигідних субсидій веде до зростання цін на електромобілі, що разом із пробілами в інфраструктурі справляння плати обмежує інтерес з боку потенційних покупців, передає Bloomberg.

Адміністрація президента США Джо Байдена частково реагує на цю динаміку, запроваджуючи різке підвищення тарифів на низку китайських імпортних товарів, включаючи електромобілі та літій-іонні акумулятори, оскільки США прагнуть розширити внутрішні виробничі потужності.

«Уповільнення продажів електромобілів у Європі також, ймовірно, призведе до політичного втручання у відповідь на посилення автовиробників Китаю й Східної Азії», — сказав Махеш Рой, директор зі стратегій інвесторів у групі інституційних інвесторів щодо зміни клімату.

Хоча все це може ускладнити плани кредиторів, які роблять великі ставки на ринок електромобілів, не всі новини погані.

«Попри поточні заяви, ми розуміємо, що тенденцію розвитку електромобілів у середньостроковій перспективі зупинити неможливо, і зараз ми продовжуємо покладатися на нашу мету на період до 2030 року», — сказав Антоні Баллабрига, глобальний керівник відділу аналітики та адвокації в галузі стійкого розвитку Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти