В начало

«Малік» за «Анною»: ще один «незрозумілий» танкер прямує в Україну

У південних регіонах з’явилися нові пропозиції дизпального за ціною 34 грн/л, що відчутно нижче від середніх цін на ринку. Про це свідчать відповідні пости на дошках оголошень про продаж нафтопродуктів у різноманітних месенджерах, а також дані учасників ринку.

Зі слів трейдерів, йдеться про партію продукту обсягом 2 257 тонн, що прямує танкером Malik Alyev (IMO: 9575345) в один із дунайських портів.

Згідно з даними Marine Traffic, 28 лютого судно вирушило з порту «Мармара», де розташований паливний термінал компанії Opet Terminals.

Паспорт якості, який надає продавець ресурсу, датований 26 січня. Згідно з документом, продукт має турецьке походження, а як виробник фігурує компанія ELM Kimya з міста Бурса. На сторінці підприємства в соцмережах зазначено, що воно займається продажем пластикової сировини, полімерів і деривативів.

Разом із тим, згідно з паспортом якості, пальне має показник граничної температури фільтрованості (CFPP) -26°С, що зовсім нехарактерно для турецьких НПЗ. Зазвичай такі властивості має дизельне пальне виробників, розташованих у більш північніших територіях, зокрема в рф. Також у паспорті не зазначено фактичної густини.

Також викликає підозру неадекватно низька ціна, за якою пропонується це дизпальне на українському ринку. Розрахунок показує, що продукт із танкера Malik Alyev пропонується на українському ринку з премією у $79 до поточного котирування ULSD FOB Med агенції Platt`s, тоді як премії на абсолютну більшість продукту з підтвердженим неросійським походженням у дунайських портах складали у кінці лютого $120-160.

Як повідомляв enkorr, нещодавно до акваторії одного з дунайського портів прибуло судно Anna з підозрілим ресурсом на борту. Так, продавець ресурсу надав у пропозиціях сертифікат із зазначеним портом загрузки в Албанії. Разом із тим, згідно з даними сервісу Marine Traffic, судно не заходило до Албанії, а було завантажено в порту Александрії (Єгипет). Згідно з даними того ж сервісу, з нпочатком дії європейського ембарго на російське ДП Олександрія стала одним із хабів, де акумулюється ресурс рф.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти