В начало

«лукойл» запустив на НОРСІ первинну установку АВТ-6 після ремонту

НПЗ «ніжегороднєфтєоргcінтез» (НОРСІ) «лукойла» повернув у роботу основну установку первинної переробки нафти АВТ-6 після відновлювального ремонту, повідомили Reuters два джерела в галузі.

За їхніми даними, АВТ-6, яку було зупинено 12 березня через пожежу, що виникла внаслідок атаки безпілотника (БпЛА), відновила перероблення з 22 червня.

Завантаження установки після запуску становить близько 15 800 тонн на добу, що відповідає 60% її потужності – нижній межі проєктного діапазону продуктивності, уточнило одне з джерел.

До аварії АВТ-6 на НОРСІ могла переробляти в середньому 25 710 тонн сировини на добу (9 млн тонн на рік), що перевищувало сумарну потужність трьох інших первинних установок, які діють на заводі, – АВТ-1, АВТ-2 й АВТ-5.

Введення в роботу АВТ-6 дасть заводу змогу забезпечити власною сировиною – вакуумним газойлем – установку каталітичного крекінгу КК-1 (5 710 тонн на добу сировини).

Каткрекінг КК-1, аварійно зупинений 4 січня через злам турбокомпресора, після ремонту відновив роботу на початку червня, за даними джерел.

Комплекс КК-1 дозволяє випускати на НОРСІ близько 25% всього автобензину, або близько 1,2 млн тонн продукту на рік.

Потужність НОРСІ з перероблення сировини становить близько 16 млн тонн на рік. Завод посідає четверте місце серед НПЗ рф за обсягом перероблення нафтової сировини й друге – з виробництва автобензину (4,892 млн тонн, або 11,1% від загального виробництва на НПЗ рф за 2023 рік).

У період простою АВТ-6 перероблення на НОРСІ становило загалом 22 тис. тонн на добу. У лютому, до березневої аварії, — близько 42 250 тонн на добу.

НОРСІ переробив 2023 року 15,8 млн тонн нафти, виробивши 4,9 млн тонн автобензину, 5,6 млн тонн дизпального, 2,3 млн тонн мазуту й 0,8 млн тонн авіагасу.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти