В начало

LNG Builder планує новий термінал у Великобританії

Велика Британія – гарний кандидат на новий термінал для імпорту скрапленого природного газу (СПГ) через зростальний попит і бажання позбутися своєї залежності від постачань трубопроводами з Європи, сказав розробник проєкту. Про це повідомляє Bloomberg.

Crown LNG Holdings Ltd., норвезька компанія, яка будує інфраструктуру в суворих погодних умовах, націлена на будівництво четвертого британського термінала в Грейнджмуті (Шотландія). Передбачається, що потужність заводу становитиме щонайменше 2 млн тонн на рік, коли його буде запущено на початку 2027 року.

«Це сміливий крок, але Сполучене Королівство надто залежить від інтерконекторів, — сказав в інтерв’ю головний виконавчий директор Свапан Катарія. — Якщо вони перестануть працювати, що буде далі?»

Сполучене Королівство все більше залежить від імпорту газу, зокрема з континенту, оскільки видобуток у Північному морі зменшується, але конкуренція за паливо може посилитися, оскільки інші країни намагаються заповнити прогалини, утворені скороченням постачань з росії. Здавлення зазвичай відбувається в найхолодніші зимові дні.

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну 2022 року нові LNG-термінали було швидко побудовано по всьому континенту, а деякі проєкти все ще реалізуються. Спочатку передбачалося, що об’єкт у Шотландії буде пов’язаний із запропонованою електростанцією, але Crown LNG має достатній попит і без цього, зазначив Катарія.

«Те, що сталося за останні два роки, розбудило багатьох людей, — сказав він. —  Вони мають бути готовими».

Країна має два термінали скрапленого природного газу в Уельсі й один на схід від Лондона — всі на суші. Плавучі термінали, схожі на запропонований Crown, як правило, дешевші й швидші у будівництві, орієнтовна ціна становить близько $600 млн (473 млн фунтів).

Зі слів Катарії, Crown спілкувалася з потенційними клієнтами в місцевому промисловому й енергетичному секторах щодо проєкту. Розробники американських експортних потужностей, які прагнуть мати великий європейський ринок для своїх постачань, також зацікавлені, сказав він, відмовившись назвати їх.

З його слів, переривчасте виробництво відновлюваної енергії в Шотландії також підтверджує необхідність будівництва. «У світлі скорочення видобутку газу очікується, що залежність Сполученого Королівства від імпорту газу зросте», – вважає Катарія.

Компанія починає попередній процес подачі заявки, після чого буде проведено екологічну оцінку й пошук плавучої установки для зберігання і регазифікації, або FSRU, що може зайняти щонайменше 18 місяців.

Попит на спеціалізовані судна, які імпортують СПГ, високий, а корабельні зайняті виконанням замовлень, оскільки країни готуються до хвилі нових постачань із США й Катару, яка почнеться приблизно з 2026 року.

«Ми, звичайно, стурбовані доступністю FSRU, — додає Катарія. — Усі шукають вигідної пропозиції, але ринок FSRU виходить за межі цієї угоди».

Crown LNG планує прийняти остаточне інвестиційне рішення щодо проєкту наприкінці 2024 року.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти