В начало

Країни ОПЕК не змогли виконати обіцянки зі скорочення видобутку нафти

У травні видобуток нафти країнами ОПЕК у сукупності скоротився на 460 тис. бар., хоча у квітні вісім членів картелю запланували зниження на 1,1 млн бар.. Про це з посиланням на власні дані повідомляє Reuters.

З урахуванням росії, яка також взяла на себе зобов'язання скоротити видобуток, з ринку мало піти 1,6 млн бар., що підтримало б нафтові котирування. Однак за підсумками місяця, як стверджує агентство, країни ОПЕК, які обіцяли піти на зниження видобутку, зменшили виробництво лише на 540 тис. бар..

Найвідповідальнішими учасниками угоди стали Саудівська Аравія, Кувейт та ОАЕ. Ірак, навпаки, збільшив видобуток, також виріс експорт із Нігерії й Анголи.

Раніше Саудівська Аравія мала претензії до виконання росією своїх зобов'язань. Експерти вказують на обґрунтованість невдоволення, оскільки попри офіційні заяви москви немає жодних ознак того, що вона реально скорочує видобуток.

Така ситуація складається перед міністерською зустріччю країн ОПЕК+, де обговорюватиметься питання скорочення видобутку. Захід відбудеться 4 червня у Відні.

Агентство зазначає, що на тлі зростаючих протиріч виробників, які не поспішають знижувати видобуток, вартість сировини впевнено знижується. 31 травня котирування Brent опускалися нижче від $72 за барель, а WTI — до $67. Крім проблем із пропозицією, інвесторів дедалі більше турбує попит. Статистика Китаю показує, що постковідне відновлення економіки йде повільніше, ніж очікувалося.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти