В начало

Країни Балтії торік закупили вдвічі більше російського LPG

російські експортери 2022 року більш ніж удвічі збільшили продажі скрапленого нафтового газу у країни Балтії, частину з яких було продано в Україну, згідно з даними трьох торговельних і вантажних джерел, що охоплюють регіон, повідомляє Reuters.

Стрибок у закупівлях російського скрапленого газу відбувся, незважаючи на різке засудження дій москви в Україні з боку трьох балтійських країн, усіх членів НАТО і Європейського Союзу, оскільки Європа намагається знайти нові джерела палива на жорсткому світовому ринку.

Скраплений газ, який в основному використовується як паливо для автомобілів, опалення і для виробництва інших нафтохімічних продуктів, було звільнено від масштабних санкцій Заходу, запроваджених проти росії через повномасштабне вторгнення в Україну.

Згідно з підрахунками Reuters на основі даних, зібраних від трьох трейдерів і вантажників, що охоплюють регіон, росія збільшила загальний обсяг продажів LPG в Латвію, Литву й Естонію до 331 тис. тонн зі 159 тис. тонн 2022 року.

Підвищення відбулося через те, що Україна й деякі інші країни відмовилися купувати напряму паливо з росії.

Згідно з даними і підрахунками Reuters, продажі російського скрапленого газу в Латвію зросли на 77%, до 232 тис. тонн, тоді як постачання в Литву підскочили у 8,5 раза, до 72 тис. тонн, а продажі в Естонію зросли на 42%, до 27 тис. тонн.

Міністерства енергетики Латвії й Естонії не відповіли на запити прокоментувати дані. У литовському міністерстві відмовилися від коментарів.

Відносини росії з країнами Балтії різко погіршилися після того, як москва розпочала те, що вона називає «спеціальною військовою операцією» в Україні минулого лютого. росія й Естонія у вівторок вислали послів одна одної, Латвія також погіршила відносини з росією.

Згідно з оприлюдненими даними, постачання скрапленого газу з росії в Латвію становили 90% від загального імпорту скрапленого газу в країну 2022 року, тоді як Литва отримала половину споживання з росії, а решту — з Латвії. Аналогічні цифри наводять аналітики Консалтингової групи «А-95» у власному дослідженні.

Водночас, за даними Консалтингової групи «А-95», за березень-грудень 2022 року лише у 5% обсягу газу з Балтії був сертифікат Orlen, ще у 38% — інший сертифікат, як правило, EUR1, а 57% прибули взагалі без сертифіката.

Трейдери кажуть, що надлишкові обсяги скрапленого газу було продано з Балтії в Україну в останні місяці. З їхніх слів, Латвія і Литва постачили в Україну близько 15 тис. тонн тільки в грудні, що становить 15% від загального імпорту LPG в Україну того місяця.

Вони сказали, що скраплений газ із росії набагато дешевший, ніж постачання з інших країн, таких як Польща й Румунія, оскільки можливості експорту були обмежені після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

«Українські компанії купують пропан-бутан (LPG) у Литві й Латвії, який з високою ймовірністю має російське походження. Однак різниця в ціні в $150-$200 за тонну порівняно з Польщею і Румунією дозволяє (їм) заплющувати на це очі», – сказав трейдер, що працює в країнах Балтії.

Він додав, що офіційної заборони на імпорт російського скрапленого газу в Україні немає. Міністерство енергетики України не дало коментарів Reuters.

Інші трейдери повідомили, що Україна також закуповує скраплений газ безпосередньо на литовському заводі Mazeikiu Nafta, який належить польській компанії Orlen, хоча його загальна частка в постачанні палива в Україну відносно невелика.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти