В начало

Кому під 45: вартість LPG злетіла на аукціонах

Вартість LPG на торгах Української енергетичної біржі 18 жовтня значно збільшилась і подекуди сягнула 45 500 грн/т. Про це enkorr повідомили учасники аукціонів.

Так, середня вартість газу «Укргазвидобування» виросла на 3 992 грн/т і становила 45 105 грн/т, «Укрнафти» – на 3 589 грн, до 44 820 грн/т. При цьому українські виробники збільшили пропозицію ресурсу на 13% відносно попереднього аукціону. На аукціоні приватних виробників газ здорожчав на 2 880 грн, до 43 920 грн/т.

Таким чином, середня вартість газу державних виробників значно перевищила імпортний паритет для регіонів, західніших від столичного. Разом з тим, обмежений доступ до закордонного ресурсу призвів до ажіотажу на внутрішніх торгах.

«Ми очікували ріст цін у межах 1 000-1 500 грн/т, але здорожчання виявилося більшим. На це вплинув ажіотажний попит на український ресурс, який спричинено здебільшого затримками на кордоні», — прокоментували ситуацію у великій паливній компанії.

Згідно з даними enkorr, середня ціна на автомобільні партії газу на західному кордоні становить 40 250грн/т, на південному – 39 750 грн/т, що відповідно еквівалентно 42 519–43 086 грн/т і 42 019-42 587 грн/т з доставкою до Києва. Наразі ціни на газ у столиці становлять 42 000-43 000 грн/т. «Після сьогоднішніх торгів ціни на газ в країні, ймовірніше, ще виростуть у середньому на 1 000-2 000 грн/т», — вважає співрозмовник.

Як зазначив інший співрозмовник, основний стрибок попиту на аукціонах відбувся завдяки великим мережам, які перестраховуються на випадок більших затримок постачань з-за кордону. З опитаних невеликих імпортерів на аукціоні 18 жовтня майже ніхто не купував ресурс через його надмірно високу ціну.

«Ціни на зарубіжний ресурс майже не змінились, та і він, в принципі, є, але ситуація, яка зараз виникла на кордоні, значно зменшує привабливість імпорту», — зазначили в одній із паливних компаній.

Згідно з даними сервісу «єЧерга», черга на західному кордоні становить 9-10 днів, на південному — 7-11 днів. «Раніше газовоз із ресурсом повертався за 4 дні, зараз – за 12. Тому за два тижні ми привезли в три рази менше газу», — зазначили в одній із паливних компаній.

Разом з тим, за даними Консалтингової групи «А-95», обсяги імпорту скрапленого газу в Україну з 9 по 15 жовтня лишилися на рівні попереднього тижня. У звітний період зокрема значні обсяги завезено залізничним і морським транспортами.

Певний вклад у ажіотаж внесли зміни до Митного кодексу 17 жовтня. Як раніше повідомляв enkorr, поки вони незначно вплинули на темпи митного оформлення нафтопродуктів, проте у трейдерів залишаються побоювання щодо партій, які було придбано задовго до змін, і вони зараз очікують у чергах на кордоні. «Через тиждень-два буде зрозуміло, як працювати в нових умовах і як вони вплинули на ринок. За цей період більшість компаній-імпортерів зіткнуться з розмитненням ресурсу», — прокоментував один із трейдерів.

В умовах відчутного ажіотажу ціни можуть бути підігріті і суб’єктивними чинниками. Так, ще на початку тижня деякі компанії вирішили призупинити продаж ресурсу, поки не стане більш зрозумілою ситуація з постачаннями імпортного газу й цінами на аукціоні. Це дає підставу для початку циркуляції інформації щодо нестачі ресурсу на ринку, особливо в центрально-східних регіонах.

Згідно з моніторингом Консалтингової групи «А-95», з 11-го по 18 жовтня середня ціна на LPG в Україні на ГНС збільшилась на 1 210 грн/т і становить 42 220 грн/т.

Зі слів трейдерів, попит по країні незначно зростає, але нерівномірно. Наприклад, у деяких регіонах уже збільшується активність сільськогосподарських компаній. «Ріст попиту з боку аграріїв є, але він менший, ніж за аналогічний період торік, десь на 30%», — зазначив один зі співрозмовників.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти