В начало

Китайська компанія зупинила участь у російському газовому проєкті

Китайська Wison New Energies, яка відповідає за будівництво модулів для газового проєкту «арктик СПГ-2», відмовилася від роботи в росії. Вона припинить усі поточні проєкти й негайно зупинить свою участь у нових. Про це з посиланням на повідомлення компанії пишуть росЗМІ.

У ньому також зазначено, що рішення пояснюється піклуванням про стратегічне майбутнє. Однак Wison усвідомлює, як це може вплинути на партнерів, і обіцяє «плавний перехід».

«арктик СПГ-2», який реалізує «новатек», наприкінці минулого року потрапив під американські санкції, через що не зміг розпочати відвантаження скрапленого природного газу (СПГ) у призначений термін і оголосив про форс-мажор. Основна проблема – нестача танкерів льодового класу, що дозволяє вивозити продукт через північні моря.

Контракт із Wison, що займається інженерними послугами, суднобудуванням і «зеленою» енергетикою, було підписано 2019 року через французьку Technip. Китайська компанія постачила модулі для першої (вже запущена) й другої (перебуває у стадії будівництва) ліній проєкту, а також мала будувати їх для третьої, здавання якої намічено на 2026 рік.

Незалежний експерт Олександр Собко припускає, що замовлені для третьої лінії модулі постачальник встигне відвантажити. Принаймні два з чотирьох модулів, за даними видання High North News, вже були відправлені до росії.

Однак Wison також було залучено у будівництві берегової електростанції для «арктик СПГ-2». Відповідно до плану «новатека», компанія на кожному з трьох етапів розглядалася як постачальник чотирьох модулів максимального ступеня заводської готовності в комплексі з 20 газотурбінними генераторами, допоміжним обладнанням та обв'язуванням.

Утім, актуальність цього проєкту під питанням, оскільки раніше російська компанія повідомляла про плани використати для енергопостачання другої лінії російські турбіни.

Раніше стало відомо, що Євросоюз заборонить перевалку російського СПГ у своїх портах для постачання у треті країни. Рішення ускладнить роботу північних газових проєктів, оскільки для активнішого вивезення СПГ з Ямалу газовози льодового класу перевантажували паливо в Європі.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти