В начало

Китайська компанія підписала угоду з Талібаном щодо видобутку нафти в Афганістані

Керована талібами адміністрація в Афганістані підписала в четвер свій перший міжнародний контракт на видобуток нафти в північному басейні Амудар'ї.

Як повідомляє Bloomberg, угоду з дочірньою компанією Китайської національної нафтової корпорації було підписано в Кабулі в присутності посла Китаю в Афганістані Ван Юя і віце-прем’єр-міністра Талібану з економічних питань мулли Абдула Гані Барадара.

Угода «зміцнить економіку Афганістану й підвищить рівень його нафтової незалежності», — сказав Барадар під час підписання. Ван, країна якого не визнає уряд Талібану, сказав, що 25-річний контракт підтримає прагнення Афганістану до самодостатності.

Xinjiang Central Asia Petroleum and Gas Co. інвестує $150 млн за перший рік і $540 млн протягом наступних трьох років у розвідку п’яти нафтогазових блоків, сказав Шахабуддін Делавар, виконуючий обов’язки міністра шахт і нафти. Блоки розташовані на території площею 4 500 квадратних кілометрів (1 737,5 квадратних миль) на півночі Афганістану.

Бойове угруповання отримуватиме 15% роялті від 25-річного контракту. Добовий видобуток нафти розпочнеться з 200 тонн і поступово зросте до 1 000 тонн. Згідно з попереднім дослідженням, п’ять родовищ містять 87 млн барелів сирої нафти.

Зі слів Делавара, компанія, відома як CAPEIC, також побудує перший в Афганістані нафтопереробний завод. Якщо протягом року він не виконає всіх контрактних зобов'язань, контракт буде розірвано, додав Делавар.

Материнська компанія CAPEIC CNPC отримала ті самі проєкти 2011 року від попереднього підтримуваного США уряду, але угоду було скасовано роками пізніше колишнім президентом Ашрафом Гані через затримки й відсутність прогресу в роботі.

Талібан вважає перезапуск цього проєкту важливим, оскільки досі інвестиції надходили від приватних осіб або індивідуальних підприємців, сказав Рафаелло Пантуччі, старший науковий співробітник Королівського інституту об’єднаних служб у Великобританії.

«Очевидно, що цей контракт дуже важливий для бідних талібів, оскільки вони відчайдушно прагнули такого роду інвестицій, — зазначив він, додавши, що «стратегічно це не змінить нафтових зобов’язань для Китаю, оскільки це відносно обмежені можливості».

Таліби сподіваються, що Китай збільшить інвестиції в багаті ресурси країни, які оцінюються в $1 трлн. Угрупування «Талібан» бачить інвестиції як спосіб виправити економіку, яка майже зазнала краху після того, як міжнародна допомога, що становить 40% валового внутрішнього продукту країни, була припинена після хаотичного виведення військ США 2021 року.

Однак атаки угруповання «Ісламська держава» в Афганістані, як-от напади на китайських бізнесменів і керівників у готелі минулого місяця, змусили Китай обережно ставитися до інвестування. Крім того, присутність Ісламського руху Східного Туркестану, сепаратистської групи, що базується в Сіньцзяні, змусила Пекін бути досить обережним.

До появи CNPC 2008 року Metallurgical Corp. of China Ltd. виграла тендер на майже $3 млрд на видобуток одного з найбільших в Афганістані родовищ міді в провінції Логар, але вона так і не просунулася через серію затримок, здебільшого пов’язаних із безпекою. Таліби кажуть, що переглядають контракт.

Талібан неодноразово просив міжнародні компанії інвестувати в природні ресурси Афганістану, навіть попри те, що він викликав широке міжнародне засудження за свої правила, які забороняють жінкам отримувати освіту і роботу. Китай постійно заявляв, що ніколи не втручатиметься у справи країни.

Хоча жодна країна офіційно не визнала уряд Талібану, Китай, росія і Пакистан підтримують тісні політичні й економічні зв’язки. Афганістан щорічно споживає 1,3 млн тонн палива, імпортованого в основному з Узбекистану, Туркменістану й Ірану.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти