В начало

Китай значно збільшує запаси за рахунок дешевої російської нафти

У червні Китай збільшив свої запаси сирої нафти до найвищого рівня за три роки, скориставшись перевагами дешевої російської нафти для збільшення запасів і додання гнучкості майбутнім вимогам до імпорту, повідомляє Reuters.

Відповідно до розрахунків на основі офіційних даних, найбільший у світі імпортер нафти у червні додав 2,1 млн барелів на день (б/д) до комерційних або стратегічних запасів.

Це більше ніж 1,77 млн б/д, доданих у травні, і найбільший показник із червня 2020 року, коли імпорт різко зріс, оскільки китайські нафтопереробники збільшили імпорт, тому що ціни на сиру впали до найнижчого рівня за три десятиліття через обвал світового попиту на початкових етапах пандемії COVID-19.

Китай не розголошує обсягів сирої нафти, що надходить у стратегічні й комерційні запаси або виходить із них, але оцінку можна зробити, віднявши кількість переробленої нафти із загального обсягу сирої нафти, доступної за рахунок імпорту й внутрішнього виробництва.

Згідно з даними, оприлюдненими 17 липня Національним бюро статистики, китайські нафтопереробники переробили 60,95 млн метричних тонн у червні, що еквівалентно 14,83 млн б/д.

Показник зріс на 10,2% порівняно з тим самим місяцем 2022 року і став другим за величиною місячним обсягом, перевищивши лише 14,91 млн б/д у березні.

Обсяг сирої нафти, доступний нафтопереробникам, становив 16,93 млн б/д, що складається з імпорту 12,67 млн б/д й внутрішнього видобутку 4,26 млн б/д.

Якщо відняти пропускну здатність нафтопереробного заводу із загальної доступної сирої нафти, то вийде надлишок у 2,1 млн б/д, доступний для зберігання.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти