В начало

Китай економить мільярди доларів завдяки рекордному імпорту санкційної нафти

Згідно з підрахунками Reuters на основі даних трейдерів і суднотрекерів, Китай заощадив цього року майже $10 млрд завдяки рекордним закупівлям нафти в країнах, які перебувають під санкціями Заходу.

Ненавмисним наслідком санкцій, запроваджених Сполученими Штатами й іншими державами проти росії, Ірану та Венесуели, стало зниження вартості імпорту нафти для нафтопереробників для головного економічного суперника, Китаю, який часто критикує такі «односторонні» санкції.

Проведений Reuters аналіз економії Китаю на закупівлі нафти в трьох країнах, проти яких введено санкції, порівнює те, скільки китайські імпортери заплатили б, купуючи аналогічні сорти у виробників, які не потрапили під санкції.

Відповідно до середніх даних, наданих танкерними трекерами Vortexa і Kpler, Китай відвантажив морем рекордні 2,765 млн барелів на день (б/д) сирої нафти з Ірану, росії й Венесуели за перші дев’ять місяців 2023 року.

На ці три країни припадала чверть імпорту Китаю в період із січня по вересень, порівняно з приблизно 21% 2022 року й 12% 2020-го, з'ясував аналіз Reuters, витіснивши альтернативи з Близького Сходу, Західної Африки і Південної Америки.

Із січня по вересень росія постачила 1,3 млн барелів морської нафти на добу, виходячи із середніх даних, наданих Vortexa і Kpler. За даними китайських торговельних джерел, Китай також імпортував близько 800 тис. барелів нафти ESPO трубопроводом.

Цього року Китай заощадив $4,34 млрд, імпортуючи російську нафту, виходячи з порівняння агентством Reuters місячної різниці цін між ESPO і нафтою Tupi з Бразилії, а також Urals проти нафти з Оману, використовуючи інформацію про ціни, надану трейдерами.

Китай заощадив приблизно $4,2 млрд, імпортувавши рекордні 1 млн б/д з Ірану за той самий період, що на 60% перевищує пікові показники, зафіксовані китайською митницею 2017 року на рівні 623 тис. б/д, оскільки Тегеран збільшив видобуток майже до максимального рівня і запропонував знижки. 

Відповідно до середнього значення даних Vortexa і Kpler, надходження венесуельської нафти в січні-вересні становили близько 430 тис. б/д, економія Китаю від купівлі венесуельської нафти склала $1,17 млрд. 

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти