В начало

«Казтрансойл» пропрацьовує експорт нафти без новоросійська

Казахстан розглядає як можливу ситуацію, коли експорт його нафти через Чорне море стане неможливим. Про це повідомляє «Інтерфакс» із посиланням на слова заступника генерального директора державної нафтопровідної монополії «Казтрансойл» Еріка Сагієва.

У цьому разі Казахстан планує переспрямувати сировину до усть-луги, що на Балтійському морі.

«У разі погіршення ситуації в акваторії Чорного моря ті обсяги, які ми транспортуємо у напрямку порту «шесхаріс» (у новоросійську), буде перекинуто в порт в усть-лузі», – сказав Сагієв.

Нагадаємо, у серпні 2023 р. в результаті операції Служби безпеки України в акваторії новоросійська було пошкоджено декілька кораблів, зокрема і нафтопродуктовий танкер.

новоросійськ – найбільший нафтовий хаб рф у Чорному морі. Один з терміналів – кінцева точка Каспійського трубопровідного консорціуму (КТК), на який припадає 80% нафтового експорту Казахстану. Фактичний контроль КТК росіяни неодноразово використовували як інструмент політичного тиску на Казахстан. Зокрема 2022 р. російська сторона кілька разів зупиняла прокачування через ремонт виносних буїв та з інших причин.

росія контролює ще один експортний маршрут з Казахстану – нафтопровід «Атирау-самара», через який можна зокрема постачати казахстанську нафту у країни ЄС.

Казахстан намагається диверсифікувати експорт нафти через непідвладні рф канали збуту.

Один із перспективних маршрутів для Казахстану – доставка нафти до Баку з подальшим прокачуванням через нафтопровід «Баку-Тбілісі-Джейхан» на турецьке узбережжя Середземного моря. Проте цей шлях значно дорожчий ті довший, адже вимагає двох морських перевалок. 

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти