В начало

Казахстан збільшуватиме постачання нафти через Азербайджан в обхід росії

Заступник Прем'єр-міністра — міністр торгівлі та інтеграції Казахстану Серік Жумангарин розповів про плани експорту нафти через Азербайджан у квітні поточного року, передає «Казінформ».

«Торік «КазМунайГаз» і Socar нарешті підписали угоду, з 2023 року ми плануємо постачити 1,5 млн тонн нафти нафтопроводом «Баку-Тбілісі-Джейхан». У березні вже розпочався процес, два перші танкери відправлено – це 20 тисяч тонн, на квітень стоїть 125 тисяч тонн», — сказав Серік Жумангарин у кулуарах уряду.

З його слів, Баку також пропонує інші маршрути, наприклад – «Баку-Супса», але зараз ведуться підрахунки технічних характеристик нафтопроводу. Великий обсяг перевалюється і залізницею – до портів «Батумі» й «Поті». «Найголовніше питання, яке ми зараз вивчаємо, – це дорожня карта усунення вузьких місць під час транспортування з казахстанської й азербайджанської сторін», — зазначив міністр.

«Учора досить впевнено обговорювалося питання про створення спільного підприємства, яке було б єдиним оператором на цьому транзитному маршруті, з наскрізним тарифом, з дешевими можливостями транзиту, застосуванням інноваційних технологій», — додав віце-прем'єр.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти