В начало

Казахстан з росією планують газопровід до Китаю

Казахстан і росія визначили маршрут для майбутнього газопроводу для підтримки постачань між двома країнами й до Китаю, заявив у вівторок міністр енергетики Казахстану.

Як повідомляє Reuters, трубопровід допоможе росії, яка постраждала від західних санкцій через її повномасштабне вторгнення в Україну, збільшити продажі своїх енергоносіїв і товарів в Азії, а також забезпечить постачання Казахстану для своїх центральних, північних і східних регіонів.

«Питання будівництва газопроводу з росії через північні території Казахстану в Китай обговорюється, попередньо визначено маршрут, обговорюються умови будівництва цього газопроводу», – сказав міністр енергетики Казахстану Алмасад Саткалієв.

росія обговорює можливий газовий союз із Казахстаном і Узбекистаном для підтримки постачань між трьома країнами й іншим покупцям енергії, включаючи Китай.

Експорт російського трубопровідного газу в Європу, яка раніше була основним ринком постачань нафти й газу з росії, торік скоротився майже вдвічі після початку, як каже кремль, «спеціальної військової операції» в Україні, яка насправді є неспровокованою повномасштабною війною.

Щоб компенсувати втрату європейського ринку, москва налагоджує тісні торговельні й політичні зв’язки з Азією, яка стала головним покупцем російської нафти, головним джерелом доходу для кремля.

Бажаючи збільшити продажі природного газу в Китай, росія провадить перемовини з Пекіном про будівництво другого трубопроводу «сила сібірі 2» з річною потужністю 50 млрд кубометрів, що приблизно відповідає 55 млрд кубометрів пошкодженого й простою підводного трубопроводу Nord Stream 1 до Німеччини.

Перемовини були суперечливими, і досі немає згоди щодо ціни на газ.

Торік підконтрольний кремлю «газпром» також погодився постачати китайській державній енергетичній компанії CNPC 10 млрд кубометрів газу щороку з далекосхідного російського острова Сахалін.

Наразі росія постачає в Китай єдиним маршрутом – трубопроводом «сила сібірі», який, як очікується, до 2025 року вийде на повну річну потужність 38 млрд кубометрів.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти