В начало

Казахстан розширить експорт нафти за рахунок нових маршрутів

Казахстан планує збільшити видобуток нафти до 100 млн тонн на рік, або близько 730 млн барелів, на 2030 рік, заявив міністр енергетики Казахстану Алмассадам Саткалієв на 29-й Казахстанській міжнародній нафтогазовій виставці й конференції (KIOGE) 25 вересня в Алмати, повідомляє прес-служба міністерства країни.

Саткалієв зазначив, що Казахстан – один із найбільших у світі виробників і експортерів нафти і газу. 2023 року видобуток нафти в Казахстані становив 90 млн тонн, або 655 млн барелів, а експорт нафти торік становив 70,5 млн тонн, або 517 млн барелів.

Зі слів Саткалієва, з 2023 року Казахстан постачає нафту додатковими маршрутами, включаючи Азербайджан і Німеччину.

2022 року казахстанський «КазМунайГаз» (KMG) і азербайджанська SOCAR підписали п’ятирічний договір про транспортування 1,5 млн тонн нафти нафтопроводом Баку (Азербайджан) — Тбілісі (Грузія) — Джейхан (Туреччина).

«Досягнуто домовленості про транспортування 1,5 млн тонн казахстанської нафти щорічно по трубопроводу БТД, фактичне прокачування сягає близько 1 млн тонн. За результатами перемовин азербайджанська сторона висловила готовність збільшити обсяг казахстанської нафти до 2,2 млн тонн на рік. Згідно з фактичними даними, за 8 місяців 2024 року цим маршрутом було перевезено 0,9 млн тонн», – сказав Саткалієв.

У лютому 2023 року Казахстан почав постачання нафти компанії Rosneft Deutschland GmbH для НПЗ у Шведті. Угода між Казахстаном, Німеччиною й росією дозволяла перекачувати до 1,2 млн тонн на рік по трубопроводу Атирау–Самара. 2023 року було постачено приблизно один мільйон тонн. У березні 2024 року контракт на постачання було продовжено ще на один рік – на 1,2 мільйона тонн, при цьому тривають зусилля із забезпечення додаткових обсягів, зазначив Саткалієв.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти