В начало

Без ринку Європи «газпром» вилетів із топ-100 компаній з кращим прибутком

Forbes опублікував щорічний рейтинг найбільших російських компаній за розміром чистого прибутку. Лідер минулого року, найбільша газова компанія росії, «газпром» 2024 року не лише втратив свої позиції, а й не спромігся потрапити навіть у першу сотню.

Уперше за 25 років «газпром» закрив 2023-й зі збитком 629 млрд руб., тоді як роком раніше його прибуток становив 1,23 трлн руб.. Згідно з внутрішнім звітом, підготовленим для керівництва компанії, відновити експорт газу до колишнього рівня в найближчі десять років не вдасться. Очікується, що на 2035 рік обсяг експорту в середньому становитиме лише 50-75 млрд кубометрів на рік — приблизно третину від показників, які передували повномасштабному вторгненню росії в Україну.

Основною причиною збитків «газпрому» стало різке зниження видобутку газу й постачання у Європу, викликане санкціями, накладеними на росію через напад на Україну. 2023 року видобуток газу компанією скоротився до 404 млрд кубометрів — це мінімальний рівень з 1990 року. Обсяг постачань за кордон становив лише 69 млрд кубометрів, що стало найнижчим показником із 1985 року. В Європу було експортовано лише 28 млрд кубометрів газу, що відповідає рівню кінця 1970-х років. Частка «газпрому» на європейському ринку знизилася втричі — з 45% до 15%.

На тлі скорочення російських постачань Азербайджан активно нарощує експорт газу в Європу. З 1 серпня азербайджанський газ із родовища Шахденіз у Каспійському морі почав надходити у Словенію. Раніше Азербайджан розпочав постачання газу в Італію, Грецію, Болгарію, Румунію, Угорщину й Сербію. Крім того, азербайджанський газ іде у Грузію й Туреччину. 2024 року російський газ у Європі по трубах продовжать отримувати лише Угорщина, Словаччина й Австрія.

13 вересня стало відомо, що один з останніх великих клієнтів «газпрому» в Євросоюзі, австрійська компанія Wien Energy GmbH, оголосив про повне припинення закупівель російського газу з 2025 року. Ця компанія, що забезпечує понад 2 млн споживачів у Відні й околицях, уклала контракти на постачання газу з Північної Африки, Північного моря, а також на закупівлю скрапленого природного газу (СПГ) в обсягах, що дозволяють покрити 12% потреб Австрії.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти