В начало

Казахстан 2023 року скоротить обсяги експорту автогазу

Казахстан 2023 року не лише скоротить експорт скрапленого газу, а й може збільшити його імпорт, повідомляє Argus.

Перевезення додаткових залізничних партій газу з-за кордону будуть потрібні для запобігання дефіциту на тлі посилення попиту на паливо з боку великих промислових споживачів, вважають учасники ринку.

Казахстанські виробники скрапленого вуглеводневого газу (СВГ) торік знизили експортні постачання продукту на 33,2% щодо 2021 р., до 1,12 млн т. Скорочення відвантажень за кордон відбулося на тлі збільшення постачань на внутрішній ринок і зниження обсягів виробництва СВГ.

Найбільш суттєве зниження експортних відвантажень торік припало на ТШО, найбільшого в країні виробника СВГ. Компанія 2022 р. скоротила постачання на третину, до 921 тис. т, через зниження обсягів виробництва й збільшення відвантажень на внутрішній ринок.

Основне скорочення відвантажень казахстанського газу припало на ринок України, куди було доставлено лише 75 тис. т продукту. Прямі відвантаження казахстанського СВГ в нашу країну було зупинено 24 лютого. Натомість ТШО з березня почав збільшувати відвантаження газу альтернативними маршрутами.

Обсяг виробництва скрапленого газу в Казахстані 2023 р. не зміниться порівняно з 2022 р. і складе 2,86 млн т, очікують у Міненерго.

Казахстан 2023 р. може збільшити імпорт залізничних партій СВГ з росії. Додаткові обсяги можуть надходити на адресу промислових споживачів, яким Міненерго Казахстану запропонувало розпочати закупівлю російського газу, за даними учасників ринку. Збільшення імпорту з росії дозволить уникнути дефіциту СВГ на внутрішньому ринку, який виникає внаслідок зростання попиту з боку автомобілістів і комунально-побутових структур, зазначило джерело.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти