В начало

Канада змінює потоки трубопровідного експорту нафти з Азії на США

Експорт канадської сирої нафти з нещодавно розширеного нафтопроводу Trans Mountain переміщується до США з Азії, показуючи, як вплив великого проєкту на світові ринки нафти залишається незмінним. Про це повідомляє Bloomberg.

Експорт танкерами на Далекий Схід у липні впав на 45% порівняно з місяцем раніше – до 107 тис. барелів на день (б/д), тоді як постачання на західне узбережжя США — переважно до Каліфорнії — зросли більш ніж утричі – до 240 тис. б/д, свідчать дані відстеження руху суден Vortexa. Постачання у Китай, який є найбільшим азійським покупцем, упали приблизно на 36%, до 91 400 б/д.

Зниження знаменує зміну після того, як Азія — переважно Китай з Індією — стала основним пунктом призначення для канадської сирої нафти, що транспортується нещодавно розширеним трубопроводом Trans Mountain, який почав працювати в повному обсязі у червні. У перший місяць експорт через Тихий океан більш ніж удвічі перевищив постачання на західне узбережжя США.

Слабкість економіки й зростання кількості електромобілів знижує попит на нафту в країні Східної Азії, причому імпорт сирої нафти в Китай за останні шість місяців 2024 року, згідно з опитуванням Bloomberg за участю чотирьох прогнозистів, буде незмінним або трохи вищим, ніж роком раніше.

Розширення Trans Mountain було побудовано частково, щоб зменшити майже повну залежність Канади від ринку США, зокрема від нафтопереробних заводів (НПЗ) на середньому Заході й узбережжі Мексиканської затоки. Але багато спостерігачів, зокрема Wood Mackenzie Ltd., очікували, що на американські нафтопереробні підприємства надходитиме більше експорту, оскільки барелям Канади буде важко конкурувати з потоком російської нафти на азійських ринках.

Однак обсяги, відправлені в Азію в липні, можуть збільшитися, оскільки деякі танкери, що йдуть у Каліфорнію, прямують до району біля узбережжя, де вони перекачують нафту на більші судна, які прямують у віддаленіші пункти призначення. Крім того, один дуже великий нафтовий перевізник, що зберігає канадську сиру нафту, вказує Лос-Анджелес як пункт призначення, але він пливе біля узбережжя Південної Каліфорнії й може з часом попрямувати на захід до Азії.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти