В начало

Греція стала постійним місцем рейдової перевалки російської нафти — Bloomberg

Обсяги рейдового перевантаження російської нафти й нафтопродуктів у затоці Лаконікос на півдні Греції досягли щонайменше 23 млн барелів від початку 2023 року. Про це повідомляють «Порти України» з посиланням на Bloomberg.

«Місце рейдової перевалки всього за кілька миль від узбережжя Греції стало одним із низки обхідних шляхів, які використовують трейдери, щоб уникнути санкцій Євросоюзу проти москви.

Грецька влада заявляє, що її можливості втрутитися обмежені, оскільки активність відбувається за шестимильною межею територіальних вод країни в цьому районі», — зазначає агентство.

Трейдери й судноплавні компанії знайшли безліч способів забезпечити постачання російської нафти, і це лише останній приклад. Схожа активність раніше спостерігалася поблизу Сеути, іспанського анклаву на півночі Африки. Також було сформовано величезний тіньовий флот танкерів, який допомагає кремлю експортувати нафту в умовах санкцій. Після перевалки у морі танкери, що приймають вантажі, доставляють нафту покупцям в Азії.

Для безпечного STS-перевантаження потрібні декілька ключових послуг. Компаніям ЄС дозволено надавати ці послуги лише за умови, якщо російську нафту придбано за ціною менше $60 за барель. Представники грецької влади одразу не відповіли, які перевірки вони проводять.

Раніше цього року, коли з’ясувалося, що поблизу Сеути здійснюється рейдова перевалка російської нафти, влада Іспанії розіслала листа місцевим транспортно-сервісним компаніям, у якому нагадала про заборону надавати фендери (швартові кранці) для STS-перевалки, якщо йдеться про російську нафту або існує підозра щодо російської нафти, навіть у міжнародних водах. При цьому головна опозиційна партія закликала уряд припинити цю діяльність.

Правила ЄС передбачають, що компанії повинні проводити належну перевірку, а також перевіряти й збирати довідки, які доводять, що нафта купується за обмеженою ціною. Влада також повинна проводити перевірки й здійснювати контроль компаній.

Типові послуги цієї діяльності включають надання фендерів для запобігання шкоди суднам і навколишньому середовищу, відповідних спеціалістів, іноді — лоцманів.

При цьому покарання за невиконання вимог незначне і слабко стимулює власників і компанії не допомагати перевозити російські вантажі.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти