В начало

Фактична ціна реалізації газу у березні знизилася на 9,9% – Мінекономіки

Фактична ціна реалізації (ФЦР) природного газу, з якої розраховується рентна плата на його видобуток в Україні, у березні 2023 року становила 18 680,83 грн за 1 тис. куб. м, що на 9,9% менше, ніж у лютому (20 727,73 грн). Про це з посиланням на сайт Міністерства економіки пише «Інтерфакс-Україна».

Відповідно до закону №7732 про внесення змін до розрахунку рентної плати за користування надрами для видобутку природного газу, з 1 серпня 2022 року й до повного скасування заборони на здійснення експорту українського газу розрахунок ренти здійснюється виходячи з максимальної із трьох внутрішніх цін реалізації.

НАК «Нафтогаз України» у лютому (на березень) не укладав договори купівлі-продажу газу власного видобутку на організованих товарних ринках (ОТР – УЕБ, УІБ, УМВБ). Також у цей період не укладалися відповідні договори без урахування НАК та її «дочок» на ОТП (на майданчиках «Українська енергетична біржа», «Українська універсальна біржа» і «Українська міжбанківська валютна біржа»).

Тому розрахунок ФЦР здійснювався на підставі середніх цін UA VTP Gas price (середньоарифметичне значення між цінами Bid і Ask у звітах Argus European Natural Gas та ICIS European Spot Gas Market) на наступний місяць і на умовах передоплати, на підставі яких і було встановлено ФЦР на березень обсягом 18 680,83 грн/тис. куб. м.

Як повідомлялося, до ухвалення закону №7732 фактична ціна реалізації газу розраховувалася як середньоарифметичне значення митної вартості імпорту і котирувань на нідерландському газовому хабі ТТF.

Перегляд податкового законодавства пов'язано зі значним зростанням спотових цін у Європі, забороною експорту українського газу й зменшенням споживання всередині країни, що призвело до того, що видобуток для багатьох компаній став збитковим, оскільки ціна реалізації в Україні значно нижча від європейських цін.

До березня 2022 року газова рента вираховувалася лише з митної вартості імпорту.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти