В начало

Експорт сирої нафти з США у північно-західну Європу в липні був рекордним

Згідно з даними S&P Global Commodities at Sea, експорт сирої нафти й конденсату з США до північно-західної Європи досягне рекордного рівня у липні через покращення економіки арбітражу, високе виробництво в США й ефективну роботу європейських нафтопереробних заводів (НПЗ).

За даними CAS, загальні потоки сирої нафти на торговому шляху досягли 1,6 млн барелів на добу (б/д) у липні, порівняно з 1 млн б/д у червні й відповідаючи попереднім рекордним рівням у грудні, січні й лютому.

Повідомлялося про короткочасне закриття портів у Техасі через шторм у червні, коли почався сезон ураганів 2024 року, тоді як учасники ринку спостерігали кращу маржу при купівлі американських барелів і продажу їх у Європі.

У примітці від 25 липня аналітики S&P Global Commodity Insights оцінили арбітражний стимул для продажу West Texas Intermediate з термінала Magellan East Houston у Роттердамі у 24 центи/б у липні проти мінус 83 центів/б у червні.

Згідно з даними Platts Commodity Insights, це покращення відбулося через те, що тарифи на брудні танкери Aframax за перевезення вантажу вагою 70 тис. тонн у липні становили в середньому $36,2США за тонну порівняно з $40,6 за тонну минулого місяця.

«У другій половині червня ставки зазнали тиску, оскільки фрахтувальники перейшли на більші VLCC і Suezmax для подорожей до Європи», — зазначили аналітики Commodity Insights в окремій записці.

Згідно з даними Управління енергетичної інформації США, видобуток сирої нафти в США за тиждень, що закінчився 19 липня, не змінився, але зріс на 200 тис. б/д із кінця травня. Аналітики Commodity Insights очікують зростання видобутку в США приблизно на 387 тис. б/д 2024 року — до середнього показника 13,31 млн б/д, а 2025 року зростання видобутку становитиме 739 тис. б/д.

Апетит Європи до рідкої сирої нафти залишається сильним через високу кількість НПЗ, які, за прогнозами Commodity Insights, зростуть із 11,8 млн б/д у червні до 12,2 млн б/д у липні й 12,3 млн б/д у серпні через сезонне зростання.

Очікується, що обсяги перероблення сирої нафти в Європі можуть «перевищити історичні максимуми пізніше цього року», — сказав Vitol у нещодавній публікації на LinkedIn.

За даними CAS, сорти WTI і WTI Midland, які є легкими й солодкими, становили 82,6% експорту сирої нафти США до північно-західної Європи в липні.

Нігерія, яка також виробляє легку малосірчисту нафту, знизила експорт сирої нафти до північно-західної Європи до 256 тис. б/д у липні з 387 900 б/д минулого місяця.

Новий західноафриканський НПЗ Dangote потужністю 650 тис. б/д цього року поступово збільшував завантаження, причому на внутрішні постачання припадало понад 70% його сирої сировини.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти