В начало

Експорт російської нафти із західних портів у березні може скоротитися на 6%

Три джерела Reuters, пов'язані з російським нафтовим ринком, повідомили, що нафтові завантаження росії з її західних портів можуть скоротитися на 6% на тлі очікуваного збільшення переробки на НПЗ перед сезоном ремонту.

Постачання нафти із західних портів становитимуть близько 1,9 млн барелів нафти на добу (б/д) у березні проти трохи більших 2,1 млн б/д, які очікуються в лютому.

«Очікується, що експорт у березні буде приблизно на тому ж рівні, що й у лютому, незважаючи на більшу кількість днів, (тому) у денному вираженні буде спад», — повідомило Reuters одне з джерел.

Лютневі постачання нафти на експорт із західних портів росії оцінюються в 8,2 млн метричних тонн, або 2,1 млн б/д.

Незаплановані зупинки на російських нафтопереробних заводах (НПЗ) призвели до зниження їх продуктивності у лютому, тому заводам доведеться збільшити пропускну спроможність у березні, щоб забезпечити хорошу доступність палива до сезонних ремонтів, запланованих на квітень-травень, кажуть джерела.

На початку цього року на кількох російських НПЗ спалахнули пожежі, що вплинуло на виробництво палива.

російські НПЗ зазвичай проводять сезонні ремонтні роботи навесні й восени. Видобуток палива в ці місяці зменшується, а експорт сирої нафти зростає.

Фактична продуктивність НПЗ у березні залежатиме від темпів ремонтних робіт на кількох російських НПЗ, зокрема на туапсинському заводі «роснєфті» потужністю 240 тис. б/д.

туапсинський НПЗ «роснєфті» припинив переробку нафти і виробництво нафтопродуктів після пожежі 25 січня.

Зі слів двох джерел Reuters, завод навряд чи відновить роботу в березні, хоча одне з джерел вважало, що він може почати переробку нафти до кінця березня, що може вплинути на експорт сирої нафти.

За підрахунками Reuters, якщо ремонтні роботи на туапсинському НПЗ не завершаться до березня і не дозволять йому відновити роботу, обсяг простою наступного місяця буде меншим, ніж у лютому.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти