В начало

Експорт палива з рф зростає, оскільки обмеження для дизелю зменшуються

Експорт нафтопродуктів з росії має відновитися у листопаді після того, як уряд послабив тимчасові обмеження на експорт дорожнього палива, а нафтопереробні заводи (НПЗ) країни завершили сезонний ремонт, пише Bloomberg.

Згідно з даними аналітичної компанії Vortexa Ltd, постачання нафтопродуктів склало 2,25 млн барелів на день (б/д) за перші 25 днів цього листопада. Це приблизно на 160 тис. б/д більше, ніж у жовтні, завдяки більшим потокам дизельного пального і мазуту.

Угода росії з ОПЕК+ передбачає обмеження її спільного експорту сирої нафти і нафтопродуктів, тобто відтік нафтопродуктів має вирішальне значення для її дотримання. Експорт морської сирої нафти з росії зріс за останній тиждень, хоча середній чотиритижневий потік знизився.

Збільшення експорту нафтопродуктів цього місяця відбулося після того, як потоки в жовтні впали до найнижчого рівня з 2020 року. Завершення планового ремонту й зняття обмежень на експорт літнього дизпального і бензину спонукали нафтопереробників збільшити темпи виробництва до тримісячного максимуму, що сприяє потокам палива.

Експорт ДП і газойлю зріс приблизно на 7% від загального обсягу жовтня до тримісячного максимуму в 860 тис. б/д. Однак постачання залишаються на 16% нижчими за рівень попереднього року, оскільки деякі обмеження на експорт зимового дизпального залишаються чинними.

У листопаді Бразилія обігнала Туреччину, ставши основним пунктом призначення для російського дизпального, а постачання в Китай і Єгипет також зросли.

Постачання прямогонного бензину цього місяця майже не змінилися і становлять близько 369 тис. б/д. Експорт бензину й сумішевих компонентів упав приблизно на 14%, до 57 тис. б/д, а потік авіаційного палива зріс до 30 тис. б/д.

Посилення переробки сирої нафти на менш складних російських НПЗ із високим виходом мазуту також, ймовірно, підштовхнуло постачання брудних продуктів нафтопереробки. Експорт мазуту зріс приблизно на 9%, до семимісячного максимуму на рівні 795 тис. б/д. Постачання нафтопереробної сировини, як-от вакуумного газойлю, зросли більш ніж на 40%, до 138 тис. б/д, найбільшого показника із серпня.

Обсяги й пункти призначення вантажів, ймовірно, буде переглянуто, оскільки до кінця місяця спостерігатиметься більше відправлень.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти