В начало

Експорт морської нафти з росії впав напередодні зустрічі ОПЕК+

Середній чотиритижневий експорт сирої нафти з росії впав третій тиждень, при цьому постачання досягли двомісячного мінімуму перед віртуальною зустріччю групи виробників ОПЕК+, яка відбудеться 2 червня. Про це повідомляє Bloomberg.

Збільшення потоків із тихоокеанських портів країни було більш ніж компенсовано меншими обсягами з Чорного моря й Арктики. Вантажі з російських балтійських портів не змінювалися щотижня, але планується зниження цього місяця порівняно з квітнем.

росія пообіцяла компенсувати перевиробництво порівняно з цільовим показником у квітні, в якому вона звинуватила «технічні можливості значного скорочення виробництва». Зменшення обсягів виробництва призведе до скорочення постачань за кордон, якщо тільки не зменшаться нафтопереробні заводи (НПЗ). Але росія переробляла 5,45 млн барелів сирої нафти на добу (б/д) за перші 15 днів травня, що на 4% більше, ніж у квітні, після ремонту НПЗ, постраждалих від атак українських безпілотників.

Менші обсяги були ускладнені ще одним невеликим тижневим падінням цін, що призвело до падіння вартості постачань з росії до мінімуму за 10 тижнів.

Загалом 30 танкерів завантажили 22,54 млн барелів російської сирої нафти за тиждень до 26 травня, свідчать дані відстеження руху суден і звіти портових агентів. Це приблизно на 1,16 млн барелів менше, ніж минулого тижня.

Потоки морської нафти з росії за тиждень до 26 травня впали приблизно на 170 тис. б/д – до 3,22 млн з 3,39 млн за тиждень до 19 травня. Менш мінливий середній показник за чотири тижні також знизився приблизно на 50 тис. б/д – до 3,38 млн, демонструючи третє зниження поспіль.

Зменшення тижневих показників було зумовлене меншою кількістю вантажів із чорноморського порту «новоросійськ» і арктичних терміналів у мурманську, які були частково компенсовані двома додатковими відправленнями з тихоокеанських портів «козьміно» й «пригородне».

Цього року постачання сирої нафти перевищують середній показник 2023 року приблизно на 10 тис. б/д.

росія повідомила ОПЕК+, що вона скоротить експорт сирої нафти протягом квітня на 121 тис. б/д від середнього рівня травня-червня, тоді як постачання у травні будуть на 71 тис. б/д нижчими від тієї ж вихідної точки. Щотижневі постачання були приблизно на 290 тис. б/д нижчими від цільового показника цього місяця, тоді як середній показник за чотири тижні був нижчим приблизно на 130 тис. б/д. Морські постачання за перші три місяці року перевищили цільовий рівень росії на цей період лише на 16 тис. б/д.

Міністри нафти ОПЕК+ мають зустрітися віртуально 2 червня, щоб обговорити політику видобутку на друге півріччя. Зустріч було відкладено на день, і минулого тижня її перенесено в режим онлайн, при цьому група не повідомила причини зміни. Очікується, що міністри продовжать добровільні скорочення, зроблені кількома країнами, включаючи росію. Скорочення видобутку в масштабах усієї групи майже на 2 млн б/д уже заплановано до кінця року.

Протягом тижня в новоросійську було завантажено один вантаж казахстанської KEBCO.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти