В начало

Експорт мазуту з Кувейту зростає другий місяць поспіль

Згідно з даними Kpler і LSEG, експорт мазуту з Кувейту зріс другий місяць у лютому, оскільки нафтопереробний завод (НПЗ) Al Zour вийшов на повну потужність.

Від запуску Al Zour наприкінці 2022 року Кувейт став великим експортером продуктів нафтопереробки, особливо мазуту з дуже низьким вмістом сірки (VLSFO), який використовується для транспортування.

Консультаційна компанія FGE повідомила, що видобуток Al Zour вперше досяг повної продуктивності в 615 тис. барелів на день (б/д) у лютому, хоча подальші випробування можуть знову побачити цю легкість.

«Ми очікуємо, що середній показник переробки нафти на Al Zour 2024 року становитиме близько 415 тис. б/д (67%), з оптимальним показником від 400 тис. до 450 тис. б/д», — сказав Палаш Джайн, аналітик FGE з нафти на Близькому Сході.

Згідно з даними аналітичної компанії Kpler, експорт мазуту з Кувейту в лютому досяг рекордного рівня в 720 тис. метричних тонн (158 тис. б/д).

Мазут із дуже низьким вмістом сірки (VLSFO) становив близько 60% обсягу, а мазут з високим вмістом сірки (HSFO) — 40%, показали розрахунки Reuters на основі даних Kpler.

Рослан Хасауне, старший нафтовий аналітик Kpler, сказав, що експорт VLSFO виробника ОПЕК, ймовірно, стабільно зростатиме в березні, враховуючи стабільні регіональні ціни й вільні переробні потужності.

«Пік попиту на електроенергію влітку може знизити експорт VLSFO до нинішнього рівня, але не різко, враховуючи великі виробничі потужності Al Zour», — додав він.

За даними LSEG, загальний лютневий експорт становив близько 516 тис. тонн, найвищого показника з березня 2016 року.

Kuwait Petroleum Corp не відповіла на запит про коментар.

Експорт HSFO з кувейтського НПЗ Mina Al Ahmadi (MAA) також зріс другий місяць.

Експорт VLSFO відновлюється після уповільнення в четвертому кварталі, коли постачання було переспрямовано на власне виробництво електроенергії.

KPC збільшила кількість спотових тендерів VLSFO від Al Zour до трьох у лютому, повідомили торгові джерела. Один тендер у січні став першим після перерви у понад три місяці.

Зростання призвело до зниження готівкових диференціалів для VLSFO в Азії майже на 8% з початку лютого.

З початку діяльності Al-Zour більше 50% кувейтського експорту VLSFO пішли у «Сингапур», найбільштй бункерний порт у світі, тоді як більше 40% залишилися на Близькому Сході, в порту «Фуджейра» (ОАЕ), свідчать торгові джерела і Kpler.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти