В начало

Дороге не потрібно: частка LPG з Польщі і країн Балтії в Україну в лютому перевищила 80%

Низькі продажі на внутрішньому ринку на тлі достатніх запасів сприяють подальшому скороченню обсягів імпорту скрапленого газу в Україну.

У нерівній боротьбі з пулу постачальників продукту на український ринок протягом минулого місяця вибули Болгарія, Чехія й Сербія. В аутсайдери ризикують потрапити також і румунські трейдери. Компанія-оператор газового терміналу у Галаці повідомила, що за останні два тижні не укладала угод з українськими покупцями через слабкий попит.

Стабільними обсягами продажів зараз можуть похвалитися лише компанії з Польщі, Латвії й Литви, які пропонують ринку дешевий ресурс сумнівного походження. На думку більшості трейдерів, завдяки такій перевазі ці країни будуть останніми, хто продовжуватиме постачати газ в Україну. «Наша країна тримає міцну оборону на Сході, але стрімко здає позиції на Заході», — алегорично описує ситуацію з постачаннями газу один із київських трейдерів. У лютому 83% обсягів імпорту потрапляло в Україну з Польщі, Литви й Латвії. У січні ця трійка країн забезпечувала лише 66% постачань. Левову частку таких відвантажень, на думку учасників ринку, складає газ російського походження.

Угоди з продажу автомобільних партій ПБТ з польських і балтійських терміналів укладались у діапазоні $627-711/т з урахуванням вартості доставки до українського кордону. Порівняно з минулим тижнем ціни на терміналах відрізнялися в межах $10, але загалом діапазон не зазнав суттєвих змін через стабільність котирувань ПБТ на білорусько-польському кордоні. Протягом тижня вони не змінилися й становлять $450-457/т DAP Брест.

Залізничні партії газу цього тижня було продано за $745-805/т на умовах DAP Ізов та DAP Ягодин, це на $5-35 дорожче, ніж тиждень тому. За такими цінами продається суміш, яка частково або повністю складається з продукту неєвропейського походження. Тоді як європейський або американський газ, який потрапляє в Польщу через порт «Гданськ», на українському кордоні коштуватиме значно дорожче. «Ми припинили пропонувати газ в Україну, оскільки ціна під $1 000/т зараз непрохідна», — каже один із польських трейдерів. На початку березня, за даними еnkorr, цінові пропозиції газу зі Швеції й Нідерландів на українському кордоні складають $950-970/т DAP Ізов, це на $20 дешевше, ніж у середині лютого.

На південному напрямку цього тижня абсолютна тиша. Enkorr не вдалося знайти команії, які б уклали угоди на постачання газу з Румунії або Болгарії. У березні компанія Sonatrach оголосила про зниження цін на пропан на $80/т і підвищення на бутан на $50/т. Але таке здешевлення не надало румунським і болгарським компаніям переваги перед постачальниками газу сумнівного походження з Польщі й країн Балтії. У лютому одна з румунських компаній повідомляла, що окремі партії продукту їй довелося продавати зі збитком. Тому березнева зміна прайсу Sonatrach лише повертає рентабельність продажів за лютневими цінами у позитивну зону.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти