В начало

Доходи російського бюджету від нафти і газу зросли до рекорду за останні півтора року

Нафтогазові доходи федерального бюджету рф у жовні зросли до 1,64 трлн руб. – це в 2,2 раза більше, ніж у попередньому місяці, і є найвищим місячним показником із квітня 2022 року. Про це пише «Бізнес.Цензор».

За даними російського мінфіну, ця сума також перевищує попередній прогноз на 37,8 млрд руб..

На збільшення доходів російського бюджету вплинули зростання світових цін на нафту й зниження курсу рубля, економія на дотаціях постачальникам палива на внутрішньому ринку й особливості графіка сплати податків.

Зокрема середня ціна на російську нафту Urals, яка використовується для розрахунку податків і мит, за офіційними даними мінфіну країни, у жовтні становила $81,52 за барель. При цьому до середини жовтня долар коштував дорожче 100 руб. і лише до кінця місяця опустився до 93 руб..

Крім цього, у жовтні настав час сплати податку на додатковий дохід, який сплачують раз на квартал.

Водночас російський бюджет зекономив на виплатах компенсацій російським нафтовим компаніям за стримування цін на внутрішньому ринку, оскільки зростання біржових цін на пальне перевищувало встановлений для виплати так званого демпферу поріг. У серпні й вересні виплати за демпфером склали 186 млрд і 299 млрд руб. відповідно.

Ціни на нафту залишаються високими, тому російський мінфін очікує, що нафтогазові доходи у листопаді перевищать базовий рівень на 583,3 млрд рублів. Цього року базовий рівень змінюється від місяця до місяця, як правило, у межах 650-680 млрд руб..

За січень-жовтень нафтогазові доходи росії становили 7,2 трлн руб.. Отже, річний план надходжень, встановлений на рівні 8 трлн руб., ймовірно, буде виконано вже за підсумками 11 місяців. Своєю чергою, це дозволить російському мінфіну збільшити видатки наприкінці року.

Як повідомлялося, частка військових видатків у бюджеті росії на 2024 рік може стати рекордною порівняно з останніми роками існування Радянського Союзу і вперше у новітній історії перевищить видатки на соціальні програми.

На фінансування напряму «національна оборона» планується спрямувати 29,3% усіх видатків російського бюджету, або 10,7 трлн руб., що еквівалентно 6% ВВП. 2023 року витрати за цим напрямом заплановано на рівні 6,4 млрд руб..

Водночас на «соціальну політику» планується виділити 7,71 трлн руб., або 21,1% усіх витрат. Це найнижча частка щонайменше з 2011 року. У середньому за 2015-2021 роки частка соціальної політики у видатках федерального бюджету становила 28%.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти