В начало

Дивне просвітлення: окремі мережі рекордно підвищили оклади працівників

За останній рік деякі автозаправні мережі різко підвищили зарплати своїм працівникам, реагуючи на посилення боротьби з тіньовими виплатами й потребою зміцнення своїх ринкових позицій. Про це у матеріалі «Сльози і «конверти»: як платять зарплати на ринку пального» для «Дзеркала тижня» пише директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

Автор зазначає, що лідерами зі зростанням офіційних ставок зарплатні стали як периферійні мережі, так і великі оператори, які раніше уникали серйозних змін у зарплатній політиці.

Найбільшим рекордсменом із підвищення зарплат стала мережа газових станцій «Барс», яка зросла на разючі 116%. Якщо ще рік тому працівники отримували лише 6 700 грн на місяць, то навесні 2024 року середній оклад піднявся до 14 400 грн.

Друге місце за збільшенням заробітних плат посіла вінницька мережа NG. Тут зарплата зросла на 81%, досягнувши майже 18 000 грн. «Як і у багатьох інших, просвітління настало навесні цього року», — пише експерт.

На третьому місці опинилася дніпропетровська мережа «Нефтек». Якщо наприкінці 2023 року середній оклад у мережі становив лише 8 745 грн, то вже у І кварталі 2024 року він зріс до 11 937 грн, а у ІІ кварталі — до 15 337 грн.

«В основному завдяки зарплатним податкам «Нефтеку» вдалося покращити загальний показник податкової ефективності, вистрибнувши поточного року за показник 1 грн/л. Аналіз виробничої діяльності свідчить, що ця «преміальна» мережа приховує як мінімум удвічі вищі можливості», — вважає Куюн.

Мережа «Авантаж 7» протягом 2024 року збільшила зарплати своїм співробітникам на 60%, піднявши їх з 9 639 до 15 355 грн на місяць. Автор статті зазначає, що це сталося після перших публікацій у середині минулого року про низькі офіційні оклади в мережі. Але, на думку автора, «Авантаж» ще має потенціал для зростання офіційної статистики, оскільки на сайтах із пошуку роботи вакансії від «Авантаж 7» здебільшого перевищують 20 000 грн.

Ще однією сенсацією року стало різке зростання зарплат у мережі «Приват», яка оперує такими брендами як ANP і «Авіас». Попри серйозні труднощі після націоналізації «Укрнафти» й «Укртатнафти» 2022 року, середні зарплати в цій мережі зросли на 56%, досягнувши 19 600 грн на місяць.

Однак, як вважає автор публікації, це зростання було досягнуто не шляхом збільшення фінансових потоків компанії, а завдяки скороченню персоналу на майже 30%. Зараз на АЗС мережі працює близько 6 039 співробітників замість 8 870, як це було роком раніше.

У мережах Chipo й WOG також відбулися помітні зміни. Перша протягом 2024 року підвищила оклади на 47%, досягнувши майже 16 000 грн на місяць. Водночас WOG, який на початку 2023 року виплачував лише 10 000 грн, наразі підняв зарплати до рівня 16 845 грн на місяць.

При цьому, як зазначається у публікації, у більшості мереж все ще є ознаки виплат у конвертах.

«Рівень офіційних окладів — це козирна карта, яку нема чим бити. Можна сперечатися щодо податку на прибуток і ПДВ, бо ціни продажу в усіх начебто різні (насправді не дуже), але якщо ти платиш мінімальні зарплати, то автоматично перекреслюєш усю свою «жебрацьку» риторику. Бо виплата у «конвертах» автоматично означає існування в мережі механізму з вилучення готівки з усіма наслідками, що випливають. І для податківців це має бути найкращим вказівником на схематоз і потенційно «рибні» місця», — резюмує автор.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти