В начало

Ціни на російську нафту знизилися, але все ще перевищують торішні

Середня ціна на нафту основної російської експортної марки Urals у жовтні знизилася до $81,52 за барель, однак це все ще в 1,15 раза більше, ніж у жовтні минулого року ($70,62). Про це з посиланням на дані російського мінфіну повідомляє «Бізнес.Цензор».

Таким чином, вартість російської нафти вже на $21,5 більша за ціновий ліміт, встановлений у грудні 2022 року країнами Євросоюзу і G7 на рівні $60 за барель.

Також ціна на нафту рф суттєво перевищує рівень, закладений у російський бюджет на 2023 рік, – $70,1 за барель.

Згідно з повідомленням, ціна на нафту марки Brent за той же період становила $91,09 за барель. Відтак дисконт на Urals до еталонної марки за вказаний період зменшився до 10,5%, хоча у вересні він становив 11,6%, у серпні – 14,2%, у липні – 19,6%, у червні – близько 26%, у травні – 29,27%.

Загалом від початку року середня ціна на нафту марки Urals становила $61,84 за барель, у січні-жовтні 2022 року вона була на рівні $79,57 за барель.

Як повідомлялося, за даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), доходи росії від нафтового експорту у вересні зросли ще на $1,8 млрд порівняно з попереднім місяцем і досягли $18,8 млрд. Це максимальне значення з липня 2022 року.

При цьому зростання цін на російську нафту Urals вище від встановленого країнами «Великої сімки» і ЄС обмеження на рівні $60 за барель не зупинило надання послуг для її транспортування західними компаніями.

Щоб не потрапити під санкції, європейським постачальникам послуг для транспортування російської нафти достатньо отримати будь-який документ із запевненням, що вантаж було куплено за ціною, нижчою за $60 за барель. Але справжню вартість вантажу зазвичай неможливо перевірити, тому багато хто продовжує торгувати в росію, незважаючи на поточний рівень цін.

Зниження ефективності встановленого обмеження цін визнала очільниця Мінфіну США Джанет Єллен, зауваживши, що нафта Urals торгується ближче до $100 за барель, ніж до встановленого ліміту $60 за барель. Вона наголосила, що країни G7 готові посилити правила для боротьби з ухиленням від санкцій, але не назвала жодних конкретних заходів.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти