В начало

Чорноморський шторм порушив експорт російської й казахстанської нафти

Сильний шторм у Чорноморському регіоні порушив експорт близько 2 млн барелів на день (б/д) нафти з Казахстану й росії, згідно з даними офіційних осіб штату і портових агентів.

Як повідомляє Reuters, відвантаження нафти з новоросійська і терміналу Каспійського трубопровідного консорціуму (КТК) у сусідній південній озеріївці призупинено з минулого тижня.

Міністерство енергетики Казахстану повідомило, що найбільші нафтові родовища Казахстану — Тенгіз, Кашаган і Карачаганак — скорочують сукупний добовий видобуток нафти на 56% з 27 листопада, оскільки шторм перериває завантаження на КТК, головному експортному терміналі для казахстанської нафти.

Очікується, що збій знизить видобуток нафти в Казахстані цього тижня на 631 700 метричних тонн, йдеться у повідомленні, в якому уточнюється, що поки неясно, коли ситуація нормалізується.

російський чорноморський порт «новоросійськ», найбільший чорноморський пункт виходу нафти й нафтопродуктів, залишався закритим для завантаження 28 листопада, згідно з даними портового агента, які має Reuters.

Два вантажі нафти по 80 тис. тонн чекали на поліпшення погоди перед відпливом. Дані показують, що обидва затримуються більше, ніж на тиждень, разом із майже десятком танкерів, які ще не почали завантаження.

Початковий план навантаження нафти з новоросійська на листопад було встановлено на рівні 2,42 млн тонн (близько 580 тис. б/д), а фактичні навантаження, ймовірно, становитимуть близько 1,5 млн тонн, повідомили два трейдери, знайомі з діяльністю порту.

Очікується, що російські нафтові компанії переспрямують більшу частину своїх обсягів у порти Балтії в грудні, повідомили трейдери.

На відміну від росії, Казахстан не має багатьох альтернативних шляхів для експорту нафти. Міністерство енергетики Казахстану заявило, що відповідно до поточного плану видобуток ще більше впаде до 3 грудня, при цьому родовище Тенгіз під керівництвом Chevron повністю припинить видобуток, а загальний видобуток в країні зменшиться на 126 тис. тонн на добу.

Зараз міністерство прогнозує видобуток нафти в листопаді, без урахування газового конденсату, на рівні 1,588 млн б/д, а видобуток у грудні – на рівні 1,673 млн б/д, що нижче від запланованих раніше 1,605 млн і 1,599 млн б/д відповідно, але все ще перевищує квоту в 1,550 млн б/д.

Найбільші нафтові родовища Казахстану розробляються переважно західними нафтовими компаніями, такими як ExxonMobil, Shell, Eni і TotalEnergies.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти