В начало

Чистий прибуток NIS у Сербії за I квартал упав на 25%

Сербська нафтогазова група NIS заявила, що її чистий прибуток упав на 25% за рік, до 11,7 млрд динарів ($109,9 млн/99,8 млн євро) у першому кварталі 2023 року через нижчу ціну на нафту Brent на світових ринках. а зниження споживання моторного палива в країні вплинуло на його рентабельність.

Прибуток компанії до сплати відсотків, податків та амортизації (EBITDA) склав 19,9 млрд динарів, що на 22% менше за рік, тоді як зобов'язання за податками та іншими державними надходженнями склали 50,3 млрд динарів, йдеться в заяві NIS у четвер.

NIS інвестувала 6,5 млрд динарів за перші три місяці 2023 року, що на 71% більше, ніж інвестиції, зроблені за аналогічний період торік, повідомила сербська група.

Загалом за звітний період на Панчевському НПЗ перероблено 956 тис. тонн сирої нафти і напівфабрикатів, що на 6% більше, ніж у першому кварталі 2022 року.

Видобуток нафти і газу склав 282,8 тис. тонн нафтового еквіваленту, що на 3% менше, ніж за рік, а реалізація нафтопродуктів – 908,9 тис. тонн, що на 5% менше, ніж за рік.

«2023 року ми зосередилися на інвестиціях і подальшій модернізації NIS у всіх сегментах бізнесу – від розвідки і видобутку нафти і газу до розвитку проєктів у сфері електроенергетики. Крім того, ми залишаємося відданими регулярному постачанню на ринок і нашому внеску в енергетичну стабільність Сербії. Ми заклали гарну основу для обох цих пріоритетів у першому кварталі цього року, що дозволяє нам одночасно зосередитися на прискоренні енергетичного переходу групи NIS й реалізації проєктів покращення захисту навколишнього середовища», – сказав генеральний директор NIS Кирило Тюрденєв. 

NIS, 56,15% акцій якого належить російському «газпрому», одніа з найбільших вертикально інтегрованих нафтогазових компаній у Південно-Східній Європі. Основна діяльність включає розвідку, видобуток і переробку нафти і газу, а також виробництво і роздрібну торгівлю широким асортиментом нафтопродуктів. Уряд Сербії володіє 29,87% акцій NIS.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти