В начало

Чеський НПЗ висловив готовність перейти на неросійську нафту

Проведені у жовтні тритижневі випробування підтвердили, що нафтопереробний завод (НПЗ) у чеському місті Литвинові (на заході країни) технологічно впорається з переходом на нафту, відмінну від російської, на якій він досі працює.

Про це повідомило у п'ятницю агентство ЧТК з посиланням на прес-секретаря компанії Orlen Unipetrol, якій належить НПЗ, Павла Кайдла.

«Випробування підтвердили можливість НПЗ у Литвинові працювати повністю на неросійській нафті. Головною умовою, необхідною для відходу Чехії від російської нафти, є збільшення пропускної спроможності трубопроводу TAL, що знаходиться в компетенції чеської держави, і має бути завершено до кінця 2024 року», — цитує агентство Кайдла.

Компанія Orlen Unipetrol входить до складу польської групи Orlen. Вона керує обома чеськими НПЗ – у Литвинові, який досі працює на російській нафті й має потужність 5,8 млн тонн на рік, і в місті Кралупі-над-Влтавоу (неподалік Праги), що працює на різних типах нафти і має потужність 3,3 млн тонн на рік.

Нафта з росії надходить до Чехії південною гілкою трубопроводу «дружба», дозвіл на це як виняток із санкцій ЄС діятиме до кінця наступного року. До цього часу має бути закінчено розширення пропускної спроможності трубопроводу TAL, яким нафта йде з порту в Трієсті в Італії.

Як зазначив Кайдл, подальша модернізація НПЗ у Литвинові, включаючи адаптацію виробничих і технологічних процесів до нових нафтових сумішей, забезпечить надійність постачання палива у Чехію й підвищить конкурентоспроможність компанії на міжнародному ринку.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти